UPDATE: Froome behoudt gele trui ondanks bizarre slotfase

Chris Froome heeft toch zijn gele trui behouden. De Brit knalde op een motor. Hij verloor tijd, maar die kreeg hij achte...

UPDATE: Froome behoudt gele trui ondanks bizarre slotfase
  • Chris Froome Chris Froome

Chris Froome heeft ondanks zijn valpartij op een motor toch zijn gele trui behouden. Mollema, Porte en Froome knalde in de laatste kilometer op een motor. De Brit verloor 1.35 op Mollema, maar kreeg die tijd achter de jurytafel toch weer terug. Thomas de Gendt won de etappe.

De Gendt won de etappe door in de sprint Serge Pauwels van Dimension Data te verslaan. De renner van Lotto-Soudal is de tweede Belg na Eddy Merckx die de etappe naar de Mont Ventoux won. Officieel zegevierde De Gendt niet op de Ventoux, maar op Chalet Reynard. De tourorganisatie verplaatste de finish vanwege de harde wind.

Grote kopgroep rijdt weg

Het peloton liet een grote kopgroep wegrijden van dertien man:Bertjan Lindeman, Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo), Stef Clement (IAM), Serge Pauwels, Daniel Teklehaimanot (DiData), André Greipel, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Daniel Navarro, Cyril Lemoine (Cofidis), Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van 18.37 minuten. Daarachter was er een groep van vijf die tussen wal en schip viel, met daarin onder andere Tom-Jelte Slagter.

Net als gisteren waaide het erg hard, en er waren weer enkele waaiers te noteren. Voornaamste slachtoffers waren Pinot en Barguil, maar beiden konden terugkeren, nadat Ian Stannard viel. Sky hield op met koersen, en de rust keerde weer terug in het peloton. Naast Stannard viel ook Simon Gerrans.

Clement en Lindeman moeten lossen

Op de voet van de Mont Ventoux moest Clement al gauw lossen. Lindeman kon langer mee, maar blies zich uiteindelijk op. Navarro, Pauwels en De Gendt bleven over. De Gendt leek uit de kopgroep te lossen, maar wist uiteindelijk zijn tweede adem te vinden. De twee Belgen bleken over de beste benen te beschikken, en lieten Navarro achter. De Gendt en Pauwels waren vervolgens aan elkaar gewaagd. Vervolgens klopte de coureur van Lotto-Soudal Pauwels in de sprint, en werd daarmee de tweede Belg die wint op de Ventoux.

Quintana kan aanval Froome niet pareren

De klassementsrijders hielden zich lange tijd koest. Quintana deelde wel een speldenprikje, maar Froome en co waren daarvan niet onder de indruk. Toen Froome vervolgens wel aanging, kon Quintana niet volgen. Porte kon als enige de Brit volgen.

Mollema demarreert

Bauke Mollema liet in de etappe zien over geweldige benen te beschikken. De Groninger demmareerde uit de achtervolgende groep en sloot binnen no-time aan bij Froome en Porte.

Chaos op de Ventoux

De finale werd ontsierd door een valpartij van een motor. Mollema, Froome en Porte moesten van hun fiets afstappen. Froome moest zelfs een tijdje lopen, en wisselde twee keer van fiets. De Brit finishte 1.35 na Mollema, maar uiteindelijk kreeg Froome van de jury toch dezelfde tijd als Mollema, waardoor hij de gele trui behoudt met 0.47 seconde voorsprong op de nummer twee Adam Yates.