Cummings met majestueuze solo in de Pyreneeën

Steven Cummings stak vandaag de handen in de lucht aan het Lac de Payolle. De Brit van Dimension Data reed solo naar de...

Cummings met majestueuze solo in de Pyreneeën

Steven Cummings stak vandaag de handen in de lucht aan het Lac de Payolle. De Brit van Dimension Data reed van zijn medevluchters weg voor de Col d'Aspin en hield zijn voorsprong vast tot aan de streep.

 

De start van de etappe was erg hectisch. Wereldkampioen Sagan stak de lont in het kruidvat en zorgde ervoor dat een groep van twaalf vooruit kwam. Mark Cavendish, zijn grote concurrent voor de groene trui, toog ook mee. Dat stuitte op reactie van Etixx-Quick Step. De Belgische formatie, met Kittel hebben zij ook een contender voor het groen, leidde een uur lang de achtervolging.

Nadat de groep van twaalf werd gegrepen, ging er een nog grotere groep aan de haal. 29 man telde de kopgroep. Met daarbij de gele trui Greg van Avermaet. Ook waren met Nibali, Cancellara, Tony Martin, Kiryienka en Cummings andere zeer interessante namen mee.

 

Op weg naar de Col d'Aspin keek voorin iedereen naar Nibali. De Giro-winnaar leek de grote favoriet bergop. In eerste instantie reden Matti Breschel, Daniel Navarro en Antoine Duchesne. Steven Cummings erkende de kansen die er vooraan lagen en dichtte solo het gat.

 

In het peloton reden Team Sky en Movistar op kop, om Van Avermaet niet te veel voorsprong te laten nemen met oog op het algemeen klassement. Ondertussen ging de gele trui zelf in de tegenaanval op het kopkwartet; Van Avermaet kreeg een man of tien mee. Voor Cummings was dit het sein om nog eens op te schakelen, de Brit reed solo weg van de rest.

 

 

Cummings' specialiteit

Cummings begon met een halve minuut voorgift aan de Col d'Aspin. De groep Van Avermaet reed dan nog vier en een halve minuut voor het peloton uit. Nibali ging al vroeg aan en kreeg Howes, Navarro, Impey en Van Avermaet mee.

In het peloton was Warren Barguil de eerste die aanviel. Fdj.fr dichtte het gat snel. Van Avermaet en Howes konden het tempo van Nibali niet volgen, maar die kwam op zijn beurt niet in de buurt van Cummings. Die leek op weg om zijn staaltje van vorig jaar - een ritzege in de Tour de France - te herhalen. Cummings soleerde eerder dit jaar al naar ritzeges in de Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné.

 

Wat restte, was de strijd der favorieten op de Aspin. Daar bleef een grote groep bij elkaar, maar Pinot moest al lossen. De tekenen eerder deze week dat de Fransman niet goed was, bleken juist. Ook Nibali bleek niet goed. Hij moest eraf bij Navarro en Impey.

Eindelijk gebeurde er iets in de groep der favorieten. Julian Alaphilippe viel aan in zijn witte trui. Erachter zette Team Sky zich op kop om hem even later bij te halen. Onder dat tempo moest Barguil zijn eerdere inspanningen bekopen. De Fransen beleefden een slechte dag met het afhaken van zowel Pinot als Barguil. De renner van Giant-Alpecin kon echter in de afdaling weer aansluiten.

Intussen was Cummings de gelukkige. Hij mocht al voor de vierde keer dit seizoen na een solo de handen in de lucht steken. Het werd de vierde Britse ritzege in deze Tour de France. Tevens was het de vierde voor de ploeg Dimension Data.

De favorieten kregen nog te maken met het feit dat de kilometerboog van de laatste kilometer omlaag kwam. Team Sky en Movistar sloegen echter de handen ineen om alle favorieten tegelijkertijd over de streep te laten komen.