Farrar: "Edvald is weer terug als winnaar"

Farrar: "Edvald is weer terug als winnaar"

Tyler Farrar was nog niet zo lang geleden een sprinter die de zeges aaneen reeg, maar zijn positie binnen het team is veranderd. De 31-jarige Amerikaan zal nu in de rol als wegkapitein fungeren in de voorjaarsklassiekers. Wieler Revue sprak met hem.

"De voorjaarsklassiekers zijn altijd een doel van me. We hebben een goeie ploeg met Dimension Data voor deze wedstrijden. Als je Boasson Hagen in koersen als de Ronde van Qatar, Ronde van Oman en Tirreno-Adriatico zag, daar was hij supersterk. Hij kan alle klassiekers winnen." De illusie dat Farrar zelf nog gaat zegevieren in één van de monumenten van het voorjaar heeft hij niet meer. "Mijn rol in het team is veranderd. Ik ben er niet meer om resultaat te halen, maar momenteel ben ik wegkapitein. Ik ken deze koersen heel goed en zal mijn best doen om Edvald te laten winnen."

Dat zal lastig worden, erkent Farrar. Maar de Noor moet er toe in staat zijn. "Hij is weer de Edvald die hij van 2009 tot en met 2011 was. Hij is denk ik nooit zijn snelheid of kracht verloren, maar in zijn jaren bij Sky verloor hij de mentaliteit van het winnen. Hij reed altijd in dienst van zijn kopmannen. Als je niet veel voor jezelf koerst, mis je een beetje killersinstinct. Hij is weer terug als winnaar."

Farrar zelf neemt na de voorjaarsklassiekers een tijdje rust om te herstellen. "Daarna zal ik de Ronde van Californië rijden en aansluitend het nationaal kampioenschap. Wat ik in juni rijd, is nog niet helemaal zeker. Ik zit in ieder geval niet in de lift voor de Tour de France. Ik zet alles op het naseizoen. Ik wil goed zijn in de Ronde van Spanje, Parijs-Tours en op het wereldkampioenschap."