VUELTA: Valverde sprint naar de zege

VUELTA: Valverde sprint naar de zege

De vierde etappe in de Ronde van Spanje is een prooi geworden voor Alejandro Valverde. De Spaans kampioen was de sterkste in de zware slotkilometers richting Vejer de la Frontera. Hij versloeg Peter Sagan en Daniel Moreno in de eindsprint. Esteban Chaves blijft leider in het algemeen klassement. 

Bert-Jan Lindeman zat andermaal mee in de vroege vlucht. Samen met de Fransen Delage en Engoulvent, de Kroaat Durasek, de Belg Maes en de Spanjaard Irizar kreeg de renner van Lotto NL-Jumbo een vrijgeleide van het peloton. De voorsprong van het zestal liep al snel op top 14 minuten, tot Orica GreenEDGE, ploeg van klassementsleider Esteban Chaves, het heft in handen nam. Samen met Tinkoff-Saxo werd de voorsprong stukje bij beetje teruggebracht. Uiteindelijk bleven alleen Markel Irizar (Trek) en Jimmy Engoulvent (Europcar) over. Zij streden een ongelijke strijd en werden dan ook op 11 kilometer van de aankomst ingelopen.

De laatste 4 kilometer werden vooraf al gezien als scherprechter, en niks bleek minder waar. De eerste aanval was van de Belg Tosh van der Sande, maar de Belg liep zichzelf een beetje voorbij. Vervolgens probeerde de Spanjaard Bilbao (Caja-Rural) het, maar ook hij kwam niet echt weg. In de prachtige straatjes van Vejer de la Frontera ging niemand echt aan, waardoor Sagan nog eenvoudig kon volgen.

In de korte afdaling richting de laatste kilometer probeerde specialist Samuel Sanchez het met Nicolas Roche. De Ier was duidelijk sterker dan de Spanjaard, maar Valverde had beter gerekend. De Spaanse kampioen zette een machtige sprint in, passeerde Roche, en klopte Sagan op de meet. Moreno werd op gepaste afstand derde. Valverde pakte, met de bonificatieseconden op de meet, 13 seconden op zijn concurrenten voor de rode trui (Froome, Quintana, Rodriguez).

De Colombiaan Chaves werd knap tiende en blijft nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement. Tom Dumoulin werd vandaag 13de en blijft tweede, op 5 seconden achter Chaves.