HomeAchtergrondColumn Boogerd: Vuelta '95 is een nare herinnering

Column Boogerd: Vuelta ’95 is een nare herinnering

De Tour zit er nog niet op of de Vuelta staat alweer voor de deur. Het is wel een beetje verrassend dat er zoveel grote namen aan mee doen. Dat Vincenzo Nibali meedoet, is goed voor de Vuelta. Hij had natuurlijk iets anders verwacht van de Tour, maar hij reed wel heel sterk in de laatste week. Hij zal die goede vorm willen doortrekken naar de Vuelta.

Dat Chris Froome meedoet, vind ik wel verrassend. In principe hoeft hij zich na de Tour niet meer te bewijzen. De Vuelta is tegenwoordig gewoon een heel belangrijke ronde en ik vind het mooi dat de wereldtop er aan de start staat.

Revanche-ronde
Ook in mijn tijd was de status van de Vuelta al groeiende. Ook toen werd de Vuelta gebruikt als een ronde om revanche te nemen op een tegenvallende Tour. Op die manier heeft Denis Menchov de Ronde van Spanje ook twee keer gewonnen.

Of neem iemand als Roberto Heras, die in de Tour nooit voor eigen kans mocht gaan maar in de Vuelta altijd goed was. Misschien dat het toen wel meer een ronde was die vooral bij de Spaanse renners leefde. Tegenwoordig komen de favorieten overal vandaan. Renners van nu gaan ook vaker op hoogtestage en kunnen daardoor ook makkelijker twee grote rondes aan in een jaar.

Nare herinnering
Ik heb de Vuelta zelf drie keer gereden en ik vond het niet een heel fijne koers. In 1995 reed ik voor het eerst en toen stonden ook alle toppers aan de start. Van Pantani en Virenque tot Jalabert en Zülle. Dat jaar werd er zo verschrikkelijk hard gereden, dat is voor mij altijd een heel nare herinnering gebleven. De jaren 1994 tot 1996 behoorden dan ook tot de allerslechtste tijd van het wielrennen. Het sloeg helemaal nergens op.

Daarna heb ik de Vuelta in 1998 nog een keer gereden. Ik was dat jaar al vijfde geworden in de Tour en de Vuelta reed ik vooral als voorbereiding op het WK. Ik vond het heel moeilijk om zonder mentale druk te rijden, ik miste de spanning van het klassement. In 2006 reed ik ‘m voor het laatst en ben ik na twee weken afgestapt. Maar toch reed ik een prima naseizoen.

Omdat ik altijd van februari tot oktober koerste, was de Vuelta er voor mij gewoon iets teveel aan. Toch koerste ik altijd wel graag in Spanje. In wedstrijden als de Catalaanse week en de Ronde van Valencia werd je als renner in ieder geval meer op handen gedragen dan bijvoorbeeld in Frankrijk.

 

Deze column van Michael Boogerd verscheen in de Wieler Revue Vuelta-special. In dit nummer een uitgebreide voorbeschouwing op de Vuelta a España 2015, een interview met MTN-Qhubeka-ploegleider Michel Cornelisse en een portret van voorjaarsrevelatie Julian Alaphilippe. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Video | Genant! Engelse commentatoren hebben bij eerbetoon Chris Anker Sørensen geen idee wie het is

De Touretappe van gisteren van Roskilde naar Nyborg was een groot Deens volksfeest, maar...

Meer zoals dit

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Tour | Hoe de gelukzaligheid van Lampaert vorm kreeg: the days before and the evening after…

“Het is te hoog gegrepen om Van Aert, Ganna en Van der Poel te...