TOUR: PINOT GRIJPT ZEGE OP ALPE D’HUEZ, FROOME HOUDT 72 SECONDEN OVER

TOUR: PINOT GRIJPT ZEGE OP ALPE D’HUEZ, FROOME HOUDT 72 SECONDEN OVER

De Fransman Thibaut Pinot heeft de ene laatste etappe van de Tour de France gewonnen. De FDJ-renner kwam solo aan op Alpe d’Huez. Geletruidrager Chris Froome hield stand door 72 seconden over te houden op de aanvallende Nairo Quintana.

Pinot liet zijn medevluchters achter op de laatste klim van deze Ronde van Frankrijk. Op de Alpe d’Huez hield de ietwat teleurstellende Fransman stand en maakte hij min of meer zijn Tour goed. De FDJ-ploeg hengelde op deze manier toch nog een etappezege binnen.

Gele strijd

Het gevecht om de gele trui was in etappe 20 het spannendst. Quintana en Valverde bestookten Froome de gehele dag, maar alleen de Colombiaan bracht de geletruidrager aan het wankelen. Op de Alpe d’Huez sprong de kleine Movistar-renner weg en finisthe uiteindelijk 1.20 minuten voor op Froome, die het moeilijk leek te hebben.

De aanval van Quintana kwam net iets te laat, want de in Kenia geboren Brit hield 1.12 minuten over voor de strijd om het geel. Froome pakte met zijn vijfde plek deze etappe ook de bollentrui.

Oranje strijd

Robert Gesink en Bauke Mollema konden beide niet mee met de sterkste (Quintana, Froome, Valverde), maar kwamen binnen in een groep met onder andere Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Steven Kruijswijk. Doordat Mathias Frank van IAM Cycling niet kon volgen, klom Mollema nog een plek in het algemeen klassement. Gesink eindigt op plek 6 op 10.47, Mollema op plek 7 op 15.14.

Beste Nederlander van de dag was Wout Poels van Team Sky. De knecht van Froome reed een uitstekende etappe en kon zijn kopman goed bijstaan op de laatste klim. Nadat Poels over de streep kwam, hield hij het ook niet droog voor de camera van Sporza. “Dit is heel mooi. We hebben hard gewerkt voor die gele trui, het is zo mooi dat het is gelukt. Alle emoties komen nu een beetje samen.”