Ten Dam wil carrière afsluiten bij Amerikaanse ploeg

Ten Dam wil carrière afsluiten bij Amerikaanse ploeg

Na twee succesvolle hoogtestages in Californië weet Laurens ten Dam het zeker: zijn laatste seizoen als wielrenner wil hij in Amerikaanse dienst afwerken. ,,Ik wil graag bij een Amerikaanse ploeg afbouwen. Wanneer? Nu is het nog te vroeg, daar rijd ik nog iets te goed voor. Maar dit is wel ons plan”, vertelt de 34-jarige klimmer van Lotto-Jumbo in Wieler Revue 6. Een locatie heeft hij samen met zijn vrouw en twee zoontjes al op het oog. ,,Ergens aan de kust van Santa Cruz, Californië, is de planning. Ik hoop dat mijn zoontjes dat jaar als beach boys opgroeien, dat ze af en toe hun surfplank pakken. ’s Ochtends eerst trainen en ’s middags op het strand chillen.”

OutdoorHet Amerika-plan komt niet uit de lucht vallen. Ten Dams hoogtestage in de buurt van het Californische Truckee beviel vorig jaar zo goed dat hij er eind mei met plezier terugkeerde. ,,Ik vind Amerika fantastisch. Als ik daar ben, geniet ik. Alleen al boodschappen doen is leuk. Zie je die belachelijk grote trucks, mooie Volkswagenbusjes of een kever met surfplank erop. Waar ik woonde is het leven redelijk outdoor-gericht. Overal mensen die naar het meer rijden om te paddle boarden, kanoën, mountainbiken, hiken, noem maar op. Wat dat betreft is het wel mijn land. Ook wat vissen betreft. Als je een paar forellen vangt is het normaal dat je ze meeneemt en op de barbecue gooit. Mooi toch?”

De familie Ten Dam zal Nederland niet voorgoed de rug toekeren, vertelt de avontuurlijk ingestelde renner. ,,Nee, ik blijf wel Nederlander. Het mag van mij wel langer dan een jaartje zijn, maar in eerste instantie hebben we afgesproken om een jaar te gaan. Dan zien we wel hoe leuk we het vinden. Verlengen kan altijd nog.”

Het volledige interview met Laurens ten Dam is te lezen in Wieler Revue 6, vanaf 3 juli verkrijgbaar