Keisse verrast met winst in slotrit Giro

Keisse verrast met winst in slotrit Giro

Geen massasprint dit keer in de slotrit van de Giro d'Italia. De Belg Iljo Keisse was in Milaan de verrassende ritwinnaar, door medevluchter Luke Durbridge te verslaan. De twee bleven uit de greep van het aanstormende peloton, dat negen seconden later onder aanvoering van Roger Kluge over de finish kwam. Moreno Hofland werd achtste en beste Nederlander in de rituitslag.

Keisse (Etixx-Quick Step) speelde in de laatste kilometer zijn ervaring van de piste perfect uit en kwam niet meer uit het wiel van Durbridge (Orica-GreenEdge). De Australiër ging aan, maar Keisse liet hem simpel achter zich.

De eindzege van Alberto Contador kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar. Hij mocht zich dus laten huldigen als winnaar van het roze, met het Astana-duo Fabio Aru (tweede) en Mikel Landa (derde) naast zich. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) werd op plaats zeven de beste Nederlander en kan terugzien op een sterke Giro. De Brabanders behoorde tot de betere klimmers en droeg enkele dagen de bergtrui.

Giacomo Nizzolo won de puntentrui, zonder een rit te winnen. Ook Contador won overigens geen etappe. Giovanni Visconti is bergkoning, het wit voor de beste jongere ging naar Aru.