GIRO VANDAAG: Een dag lang op en af

GIRO VANDAAG: Een dag lang op en af

De regio Campania is vandaag het strijdtoneel van de negende etappe: 215 kilometer van Benevento naar San Giorgio del Sannio. Het grootste deel van de dag rijden de renners door de zogeheten Sannio-streek die is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners de Sannieten. Zij streken er in de zesde eeuw voor Christus neer en noemden de hoofdplaats Malevento. Toen de Romeinen de stad veroverden hernoemden zij de stad Benevento.

Uit de Romeinse tijd van Benevento dateren het theater en de boog van Trajanus. De kerk van Santa Sofia is van een volgende periode, vanaf 570 is Benevento een hertogdom geweest.

Vanuit Benevento maken de renners eerst een noordelijke lus langs het dorpje Pietrelcina, waar de door veel Italianen vereerde Padre Pio is geboren, om dan naar het zuiden te gaan en nog een lus in oostelijke richting te maken.

Parkoers

Drie klimmen en zeer heuvelachtig terrein zullen een levendige wedstrijd geven, maar voor de klassementsrijders zal het op de laatste klim moeten gebeuren. Die is wat steiler dan de eerste klimmen en heeft een erg steile afdaling. De eerdere lange maar minder steile klimmen halverwege koers, de Terminio en de colle Molella kunnen wel kansen bieden aan de aanvallers voor de dagzege.

Vanaf de top van de passo Serra, de laatste klim van vijf kilometer lengte die halverwege een maximaal stijgingspercentage van tien procent heeft, is het nog twaalf kilometer steil en snel afdalen naar San Giorgio del Sannio. In 1987 won Paolo Rosola bij de enige keer dat de Giro er arriveerde.

Tijdens de rustdag van morgen verplaatst de Girokaravaan zich van de zuidelijke Italiaanse binnenlanden naar Midden Italië, waar het vertrek zal zijn aan de oostkust langs de Adriatische Zee.