Mollema met vertrouwen in slottijdrit Tirreno

Mollema met vertrouwen in slottijdrit Tirreno

Bauke Mollema (Trek Factory Racing) verdedigt vandaag zijn tweede plaats in het klassement van Tirreno-Adriatico. Dat doet de Groninger in een tien kilometer lange slottijdrit in San Benedetto del Tronto. Een volledig vlakke tijdrit, met weinig bochten. Mollema is optimistisch over zijn tijdrit vanmiddag. ,,Het gevoel op mijn nieuwe tijdritfiets is goed en dat schept vertrouwen", vertelt hij aan Telegraaf.

Trek analyseerde al snel de tijdritten van Mollema nadat de renner de overstap maakte van Belkin Pro Cycling naar Trek Factory Racing. Na de Ronde van Lombardije werden er direct metingen gedaan om de tijdritfiets van Mollema af te stellen op de flexibiliteit van zijn lichaam. Mollema kreeg een ander zadel en zijn cranks werden bijgesteld, omdat tijdens een bewegingsanalyse bleek dat hij met één been moeilijk over het dode punt in de pedaalslag kwam.

Daarna werd in december de houding van Mollema getoetst op de wielerbaan van Valencia. Ploegleider Dirk Demol was verbaasd over de werkwijze van de Belkin-ploeg de vorige jaren. ,,Waarom werd zijn houding op de tijdritfiets nooit echt getest?" Demol stelt dat Mollema een van de weinige renners is in het peloton die in een tijdrit een ronde kan winnen of verliezen. ,,Kijk maar naar deze Tirreno-Adriatico. We hebben echt veel tests gedaan om de fiets aan te passen aan zijn lichaamshouding. Elke keer zien we dat we nog een paar watts kunnen winnen. Afgelopen woensdag reed ik in de proloog achter Mollema en zag ik de perfecte houding."

Mollema zelf is tevreden over de tijdritfiets van Trek. ,,Vorig jaar deden we ook wel tijdrittesten, maar nu is er veel meer naar mijn lichaam gekeken. Daardoor kan ik zo goed mogelijk mijn kracht kwijt. Ik voel me nu meer een met de fiets." Mollema verdedigt vanmiddag zijn tweede plaats tegenover Rigoberto Uran, Thibaut Pinot en Alberto Contador.