HomeNieuwsTeam Sky heerst in de bergen (VIDEO)

Team Sky heerst in de bergen (VIDEO)

Team Sky heeft de macht gegrepen in Parijs-Nice. Richie Porte en Geraint Thomas waren op de Col de la Croix de Chaubouret de beste klimmer van het peloton. Achter hen werd Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) derde. Kwiatkowski is opnieuw leider in het klassement. Hij neemt de gele trui over van Michael Matthews (Orica-GreenEdge), die na zijn ritzege gister de trui maar voor een dagje droeg.

https://www.youtube.com/watch?v=vhslz16n3u4

Met 204 kilometer was de etappe tussen Varennes-sur-Arlier en de Col de la Croix de Chaubouret de langste van deze editie van De Koers naar de Zon. Het was tevens de koninginnenrit. Met vijf beklimmingen van de derde categorie, twee beklimmingen van de tweede categorie en de slotklim van eerste categorie waren het de klimmersbenen die vandaag getest gingen worden. Vanuit het vertrek kregen drie vluchters al snel veel ruimte. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Antoine Duchesne (Europcar) en Chris Anker Sørensen (Tinkoff-Saxo) waren de aanvallers van het eerste uur.

Orica-GreenEdge gooide de boel op slot, de voorsprong van het trio bedroeg al na twintig kilometer acht minuten. Onderweg nam De Gendt het maximale aantal punten mee dat op de gecategoriseerde beklimmingen te vergaren was. Hij rijdt morgen in de bolletjestrui, die vandaag werd gedragen door Philippe Gilbert (BMC). Op veertig kilometer van de streep gooide AG2R-La Mondiale het tempo in het peloton omhoog. De voorsprong van het drietal op kop was dan al geslonken tot vier minuten en ging nu nog rapper omlaag.

Vooraan moest Duchesne lossen, achteraan moest Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) na pech van fiets wisselen. Hij moest de jacht op het peloton inzetten en kon daarbij rekenen op Tim Wellens (Lotto-Soudal). Die reed lek en zette zijn ploeggenoten aan het werk. Tien kilometer later moest Majka andermaal een nieuw tuig onder zijn lichaam steken. Zijn materiaal liet de Poolse bolletjestruiwinnaar in de Tour van 2014 twee keer in de steek. Het peloton had op de voorlaatste beklimming het gat met het kopduo De Gendt-Sørensen verkleind tot een dikke minuut.

In de afdaling naar de slotklim reed ook Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) lek. Hij kon, door onder meer hulp van Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld, een aantal kilometer later weer de aansluiting met het peloton maken. Aan de voet van de Col de la Croix de Chaubouret werden de twee vluchters bij de kraag gevat. Op de slotklim waren Rohan Dennis (BMC) en Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) de eerste grote namen die het peloton lieten lopen. Paolo Tiralongo (Astana) gooide de knuppel in het hoenderhok, maar kon niet veel betekenen. Gele trui Matthews kreeg het moeilijk en moest het peloton laten gaan.

Op vier kilometer van de streep moest ook Tony Martin (Etixx-Quick Step) de rol lossen, net als Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo). Een kilometer later ging het ook te hard voor Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) en Andrew Talansky (Cannondale-Garmin). Vooraan ging Geraint Thomas (Team Sky) versnellen, hij werd gevolgd door Jakob Fuglsang (Astana). Uiteindelijk counterden ook Rubén Fernandez (Movistar), Tejay van Garderen (BMC) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale). Het Spaanse talent Fernandez ging merkwaardig tegen de grond: bergop reed hij tegen Van Garderen aan toen hij omkeek.

Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) nam in de regenboogtrui het tempo in de achtervolging over. Na een tijdje was het Richie Porte (Team Sky) zelf die de oversteek maakte. Hij nam wereldkampioen Kwiatkowski mee, zij gingen op en over het koptrio. Kwiatkowski moest meteen afgeven en Thomas was de enige die zijn Australische kopman kon volgen. Het duo reed samen naar de streep en pakte acht seconden op Kwiatkowski.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana besluit toch te vertrekken bij Arkéa Samsic

Nadat eerder dit jaar uitkwam dat Nairo Quintana bij Arkéa Samsic zou blijven, maakt...

David Dekker vertrekt bij Jumbo-Visma en gaat naar Arkéa Samsic

De Nederlandse David Dekker kende dit jaar een minder seizoen bij de Jumbo-Visma ploeg...

Joris Nieuwenhuis verlaat DSM en kiest voor de cross

Joris Nieuwenhuis kwam de afgelopen vier jaar uit voor team DSM op het hoogste...

Wat is snelheid jou waard? Sokken van 1000 euro?!?

Het idee dat sokken je sneller kunnen maken is iets waar het wielrennen intussen...

Meer zoals dit

Nairo Quintana besluit toch te vertrekken bij Arkéa Samsic

Nadat eerder dit jaar uitkwam dat Nairo Quintana bij Arkéa Samsic zou blijven, maakt...

David Dekker vertrekt bij Jumbo-Visma en gaat naar Arkéa Samsic

De Nederlandse David Dekker kende dit jaar een minder seizoen bij de Jumbo-Visma ploeg...

Joris Nieuwenhuis verlaat DSM en kiest voor de cross

Joris Nieuwenhuis kwam de afgelopen vier jaar uit voor team DSM op het hoogste...