Lobato maakt indruk in Ruta del Sol

Lobato maakt indruk in Ruta del Sol

Juan José Lobato won vandaag de tweede rit in lijn in de Ruta del Sol. Na 198 kilometer was de Spanjaard te sterk voor John Degenkolb (Giant-Alpecin) en Grega Bole (CCC Polsat) in Lucena. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) blijft de leider in het algemeen klassement. Morgen en zaterdag staan er aankomsten bergop op het programma.

In de eerste kilometers ontsnapten vijf renners: Pirmin Lang (IAM Cycling), Aleksandr Komin (RusVelo), Adrian Honkisz (CCC Polsat), Nick Dougall (MTN-Qhubeka) en Sjoerd van Ginneken (Roompot). Van Ginneken werd gisteren nog tiende in de ochtendrit die de ronde van Andalusië opende. Hij was een van de weinigen die gisterenochtend de massale valpartij op zeven kilometer van de streep zonder schade wist door te komen. Van Ginneken was op een minuut en vier seconden de best geplaatste renner in de kopgroep.

Al gauw kon het vijftal vijf minuten voorsprong pakken. Op dat moment nam Tinkoff-Saxo de leiding in het peloton. Zij wilden voor klassementsleider Contador het gat zo klein mogelijk houden. Na een tijdje namen Giant-Alpecin en Movistar de achtervolging op zich, met John Degenkolb respectievelijk Juan José Lobato hadden ze allebei een grote favoriet voor de sprint bergop in hun zevental. Maar met een beklimming op negen kilometer van de streep kon er nog van alles gebeuren.

Met nog veertig kilometer te gaan begon de weg op te lopen. Komin (RusVelo), met zijn negentien jaar een van de jongste profrenners in het peloton, moest de rol al snel lossen vooraan. Het gat tussen de koplopers en het peloton bleef een tijdje hangen rond de minuut. Vlak voor de tussensprint op negentien kilometer van de streep plaatste Van Ginneken een versnelling om de tussensprint te winnen. Hij werd echter geklopt door medevluchter Pirmin Lang. Snel daarna werden de twee gegrepen.

Op de beklimming met de top op negen kilometer van de streep nam Team Sky het initiatief om Chris Froome veilig aan de streep te brengen in een zo klein mogelijke groep. Nicolas Edet (Cofidis) viel aan voor de bergpunten, hij rondde als eerste de top. Alberto Contador viel in de laatste kilometer nog aan, maar CCC Polsat reed het gat dicht voor hun sprinter Grega Bole. Juan José Lobato ging de sprint van ver aan, John Degenkolb kon hem niet remonteren.