TOUR: Kadri triomfeert in nat Gérardmer

TOUR: Kadri triomfeert in nat Gérardmer

De eerste Franse ritzege in de Tour 2014 is een feit: Blel Kadri kwam als eerste boven op La Mauselaine, nabij Gérardmer aan het eind van rit acht. De renner van AG2R-La Mondiale was de sterkste van een kopgroep van vijf, van wie hij als enige voorop bleef. Niki Terpstra, Simon Yates, Adrien Petit en Sylvain Chavanel waren de andere vier. Kadri bleek de beste klimmer in de pittige finale, nadat Chavanel het eerder probeerde. Kadri nam ook de bolletjestrui over van Cyril Lemoine.

Achter Kadri waren Alberto Contador en geletruidrager Vincenzo Nibali de sterke mannen, op 2.17 van de dagwinnaar. Contador nam drie seconden terug op  de Italiaan, zonder echt aan te vallen. Jakob Fuglsang, teamgenoot van Nibali, gaf aardig wat toe. Hij stond op twee tellen van  het geel, maar is nu tweede op 1.44. Richie Porte, vierde in de rit, is derde op 1.58. Bauke Mollema kwam als elfde boven, op 2.55. Jurgen Van den Broeck werd achttiende, op 3.37. Mollema is nu negende in de stand, met een achterstand van 3.02 op het geel van Nibali. Van den Broeck is tiende, in dezelfde tijd.

Peter Sagan zit nog steeds stevig in het groen, maar verspeelde wel de witte trui. Die is nu in handen van Michal Kwiatkowski.