Mollema, Vos en Van der Poel geëerd op gala

Mollema, Vos en Van der Poel geëerd op gala

Bauke Mollema is in 's-Hertogenbosch verkozen tot 'Wielersporter van het jaar'. De Groninger werd dit jaar zesde in de Tour de France en won ritten in de Ronde van Zwitserland en de Vuelta. ,,Dit is een hele mooie prijs om te winnen. Maar zonder de ploeg was dit nooit gelukt, deze is dus ook voor iedereen bij Belkin." De organisatie van de verkiezing was als vanouds in handen van de Club van 48, terwijl ook de lezers van de Telegraaf mochten meestemmen.

Marianne Vos ging voor de achtste opeenvolgende keer met de prijs bij de vrouwen aan de haal, maar vond dat niet vanzelfsprekend. Ze had onder meer concurrentie van wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk. ,,Door de sterke tegenstand wordt het elk jaar specialer. Ik zat met spanning op de stoel." Vos prolongeerde afgelopen seizoen onder meer haar wereldtitels op de weg en in het veld.

Mathieu van der Poel werd geëerd als grootste talent. Hij is de regerend wereldkampioen in het veldrijden en op de weg bij de junioren en rijdt momenteel in zijn eerste crosswinter bij de beloften ook alweer van zege naar zege. Vader Adrie haalde de prijs op namens zijn jongste zoon.

Een speciale prijs was er voor Johan Lammerts, de bondscoach van de mannen en vrouwen in zowel het veld als op de weg. Onder zijn leiding werden dit jaar zes wereldtitels behaald.