Egan Bernal is helemaal terug! 'Trap nu betere waarden dan voor m'n crash'

De Colombiaanse Tourwinnaar maakte een verschrikkelijk crash mee begin 2022. Pa nu voelt hij zich weer helemaal de oude. 

egan bernal

Het staat bij veel mensen nog wel in het geheugen gegrift: de beelden van Egan Bernal die op training in Colombia op z'n tijdritfiets vol tegen een bus opknalt en de beelden van na die crash, met de Colombiaan op alle manieren gehavend en met een brace om zo ongeveer het hele lijf.

95 procent kans op dwarsleasie

Het scheelde heel weinig of Bernal was verlamd geraakt, de kans op een dwarsleasie was volgens de artsen 95 procent. Maar hij hij had geluk. Bernal revalideerde en kon na een poosje alweer voorzichtig fietsen. Het voorzichtig fietsen werd na een lang en zwaar proces weer écht wielrennen. Bernal reed vorig jaar de Tour en de Vuelta.

Maar hij was geen schim meer van de topper die hij voor z'n crash was. Ergens logisch natuurlijk, maar het zal vooral voor hemzelf moeilijk zijn geweest om nu ineens relatief anoniem in de rondte te moeten rijden.

Beter wattages dan voor crash

Dit jaar is dat weer anders. Bernal is terug en liet al enkele mooie resultaten zien. In de Ronde van Catalonië werd hij bijvoorbeeld weer derde in het eindklassement. Nog veel belangrijker is het goede gevoel, en dat is pas sinds kort echt weer terug, zo vertelt de Colombiaan in een video van zijn ploeg INEOS Grenadiers.

"Om eerlijk te zijn heb ik pas sinds vorige week opnieuw het goede gevoel weer helemaal terug. In de Ronde van Catalonië was ik al wel voorin te vinden, maar ik was elk moment aan het afzien om mijn ritme te vinden. Nu heb ik nog een grote stap gezet."

Dat is te zien aan de resultaten, maar hij ziet het ook aan de wattages die hij nu rijdt. Volgens Bernal zelf is hij beter dan ooit. Maar in het wielrennen van nu met de Pogacars en Vingegaards opeens aan het firmament is er meer nodig.

"Ik denk, als ik nu naar mijn waarden en cijfers kijk, dat ik op dit moment al beter ben dan voor mijn crash. Het zijn alleen de anderen die beter zijn geworden", stelt hij vast.

Opnieuw de Tour winnen

Bernal had niet alleen te kampen met de zware kwetsuren die hij opliep bij de crash, maar sukkelde daarvoor al met zijn rug. Ook dat belemmerde hem na revalidatie nog. Nu kan hij weer echt trainen zoals hij wil.

"Vorig jaar heb ik bij momenten geen normale trainingsweken kunnen doen. Dit jaar kan ik eindelijk weer mijn normale trainingsload aan, en dat voelt goed."

Het zorgt ervoor dat Bernal vol ambitie is om het op te nemen tegen de toppers van nu, zoals Pogacar, Evenepoel en Vingegaard.

"Ik weet niet zeker of dat mogelijk is, maar het is wel mijn motivatie om elke ochtend te gaan trainen. Ik denk vaak na over opnieuw de Tour de France winnen of de nummer één van de wereld worden. Het is mijn persoonlijk doel om dat opnieuw te bereiken."

Bernal rijdt op dit moment de Ronde van Romandië. Daarin finishte hij gisteren in de eerste etappe met aankomst bergop in de groep der favorieten. Hij zal dit jaar in ieder geval de Vuelta rijden, maar de Tour is voor dit jaar ook zeker al een optie. In dat geval zal hij waarschijnlijk ook de Dauphiné rijden.