HomeColumnsWordt het niet eens tijd Gianni Moscon levenslang te schorsen?

Wordt het niet eens tijd Gianni Moscon levenslang te schorsen?

Wat moet-ie nog meer gaan doen?

Zelfs Riccardo Ricco is niet levenslang geschorst. De Italiaan nam de uitdaging aan om alle soorten doping te gebruiken die op de planeet aarde beschikbaar zijn en mag in 2024 weer koersen – gaat-ie doen ook waarschijnlijk. Gianni Moscon is nog nooit betrapt op doping, maar toch is de vraag opwerpen of hij niet levenslang geschorst moet worden een rechtvaardige.

Want wat heeft Moscon in zijn vijf armetierige jaren als profwielrenner níét op z'n kerfstok staan? Kort samengevat: hij is een aan de auto hangende racist met losse handjes. Gisteren, tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne, smeten die losse handjes na een valpartij een fiets bovenop Jens Debusschere. De wieler-VAR oordeelde: uit koers.

Dat hij daarna boos zijn rugnummer wegwierp – deze keer niet eens naar een andere renner; dat bewaart Moscon voor voorwerpen die wél pijn doen als ze op je landen, zoals een fiets – wil ik 'm nog wel vergeven. Maar het structureel verbaal dan wel fysiek kapotmaken van collega's, of überhaupt mensen, niet. Om het met een niet zo heel juridisch onderbouwd zinnetje te zeggen: het is wel een keertje klaar, Gianni.

Het zal wel niet kunnen, maar wat mij betreft schorsen 'ze' (ik weet niet wie daar bevoegd toe is, en de wielerwereld kennende weet niemand dat) Moscon levenslang. Enkelbandje om waardoor hij niet meer in kan klikken. Een knoop in al z'n bibshorts zodat het onmogelijk wordt die nog aan te trekken. De tandjes van al z'n cassettes afvijlen. Een soort chemische castratie, maar dan op wielergebied. Verzin maar iets.

Alhoewel het natuurlijk ook een leuk sociaal experiment is om te bekijken wat er gebeurt als je Gianni Moscon nog wél een wielerleven in het peloton laat rondrijden. Je moet niet uitsluiten dat het uiteindelijk uitmondt in de Derde Wereldoorlog. Of misschien een daad met minder geopolitieke gevolgen: al fietsend z'n pielemuis tevoorschijn halen en z'n collega's eronder pissen. Iets wat hij figuurlijk al lang en breed heeft gedaan.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Column | Mijn belangrijkste wens voor wielerseizoen 2024: Wout van Aert die Vlaanderen en Roubaix wint

De laatste dagen lig ik vijf keer per dag op een kleedje richting het...

Vergeten veldrijder | Kevin Pauwels: ‘Wie weinig zegt, kan ook niet veel verkeerd zeggen’

Kevin Pauwels was een pure crosser, maar misschien nog wel bekender om zijn persoonlijkheid...

5 Voorstellen om de UCI-kalender te hervormen (en het seizoen nóg interessanter te maken)

Onze redacteur vindt wielrennen natuurlijk al fantastisch, maar denkt dat het met wat veranderingen (soms best grote) in de racekalender allemaal nóg leuker wordt. Eens met zijn voorstellen?