IOC: binnen 4 weken beslissing over Spelen Tokio

Het IOC beslist binnen 4 weken over de doorgang van de Olympische Spelen in Tokio. De organisatie gebruikt de komende tijd om verschillende scenario's naast elkaar te leggen. Daarbij wordt uitgegaan van uitstel of doorgang van de spelen op 24 juli.
IOC: binnen 4 weken beslissing over Spelen Tokio

In een verklaring legt het IOC haar dilemma uit. Aan de ene kant ziet men dat de situatie in Japan verbetert, wat het IOC haar vertrouwen in de Spelen in Japan versterkt. Aan de andere kant signaleert men dat in andere landen en op andere continenten een dramatische toename van het aantal gevallen van COVID-19 is.

Een aantal locaties die nodig zijn voor de Spelen, zijn bij uitstel mogelijk niet meer beschikbaar. Daarnaast zijn er miljoenen hotelboekingen gedaan, wat ook voor de nodige hoofdbrekens zorgt. Ten slotte moet voor minstens 33 sporten de internationale kalender worden aangepast. Het IOC gaat daarom in overleg met het organisatiecomité en de lokale en nationale overheden van Japan.

Men laat duidelijk weten dat afgelasting geen optie is en de problemen ook niet oplost. "Het IOC vertrouwt erop dat deze overleggen de komende vier weken worden afgerond." klinkt het.

IOC president verklaarde daarnaast in een brief nogmaals dat de gezondheid van alle betrokkenen en het bijdragen aan de beheersing van het virus prioriteit nummer één is. "“Mensenlevens hebben voorrang op alles, inclusief de uitvoering van de Spelen. Het IOC wil deel uitmaken van de oplossing. Daarom hebben we het tot ons leidende principe gemaakt om de gezondheid van alle betrokkenen te beschermen en bij te dragen aan het beperken van het virus."

Uitstel naar 2021?

Gezien de gevolgen voor de wedstrijdkalender is uitstel binnen kalenderjaar 2020 wellicht onmogelijk. Is een uitstel naar 2021, net als bij het EK voetbal, een goede optie? Volgens Egan Bernal wel.

Laatste nieuws