IOC: 'Gekwalificeerde sporters behouden ticket'

Sporters die zich voor de Spelen van 2020 hebben geplaatst hoeven niet te vrezen, hun kwalificatie blijft geldig voor 2021, wanneer de Spelen worden ingehaald. Dat vertelde IOC-bestuurslid Nicole Hoevertsz in het radioprogramma Langs de lijn En Omstreken.

IOC: 'Gekwalificeerde sporters behouden ticket'

Momenteel hebben 57% van de mogelijke deelnemers zich al gekwalificeerd, vertelt ze. "Daar hebben we zondag al over gesproken en we hebben toen afgesproken dat die 57% gerespecteerd wordt. Dat blijft staan." De overige 43% van de beschikbare plekken moet nog verdeeld worden en daar moet volgens Hoevertsz een nieuwe kwalificatieproces voor worden opgesteld. "Althans, er moeten nieuwe data gevonden worden voor de kwalificatietoernooien. En misschien worden er nog extra kwalificatieplekken toegevoegd. Daar moeten we nog naar gaan kijken."

Pas zondag sprake van uitstel

"Zondag werd voor het eerst officieel gesproken over de mogelijkheid van uitstel", aldus Hoevertsz. "Maar dinsdagmorgen nam Wereldgezondheidsorganisatie WHO een nieuw standpunt in ten aanzien van het coronavirus. Ze noemden het virus ongelooflijk onvoorspelbaar en de ontwikkelingen gingen zo snel. Over de gehele wereld. Daar hoef ik jullie in Nederland niets over te vertellen. Toen werd wel duidelijk dat we iets moesten gaan doen."

'Hell of a job'

Volgens Hoevertsz is het een besluit wat niet zomaar genomen is, omdat de gevolgen ervan verstrekkend zijn. Natuurlijk, er zijn financiële gevolgen, maar de praktische gevolgen zijn ook niet te onderschatten: "Er komt zo ontzettend veel meer bij kijken. Een nieuwe datum vinden bijvoorbeeld gaat een 'hell of a job' worden. We moeten een datum gaan vinden waar iedereen het over eens is."

Daarvoor moet er overleg worden gepleegd met belangrijke internationale sportorganisaties, zoals de UCI en de UEFA, om tot een goede datum te komen. "We gaan zeker luisteren naar die organisaties. Alle kalenders moeten gesynchroniseerd worden en daar moet dan een datum uit voortvloeien - dat moet de komende weken gebeuren - die het minst slecht is voor iedereen."

Overigens benadrukt Hoevertsz dat er nog geen specifiek seizoen voor de Spelen genoemd wordt, ondanks dat eerder gezegd werd dat de Spelen niet voorbij de zomer van 2021 worden gehouden. "Er is geen specifiek seizoen genoemd. Helemaal niet. Alleen het jaar 2021. Want daarna zou het wel heel gecompliceerd worden."

Nieuws
  • Cor Vos