Van Vleuten: 'Geeft wel aan hoe de UCI erin staat'

Normaal gesproken zou Annemiek van Vleuten deze week haar regenboogtrui in de Ardennen. In plaats daarvan maakt ze ritjes op haar mountainbike en doet ze het bewust rustig aan. Ondertussen is er voor het dameswielrennen nog geen nieuwe kalender bekend. Van Vleuten probeert zich daar niet te druk om te maken, maar noemt het wel een gemiste kans.
Van Vleuten: 'Geeft wel aan hoe de UCI erin staat'

Van Vleuten haar eerste wedstrijd van het seizoen was gelijk ook voorlopig haar laatste. Ze won Omloop Het Nieuwsblad eind februari en was klaar om dit voorjaar te schitteren in de regenboogtrui. "Ik was er helemaal klaar voor", schrijft ze. "Op Tenerife was ik om de laatste puntjes op de i te zetten om vervolgens lekker te gaan koersen in Vlaanderen en in het Ardens drieluik met de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het doet deze week dan ook wel even pijn dat ik de trui nu niet kan tonen!"

Van Vleuten staat bekend om haar grote trainingsomvang. In plaats van zware intervaltrainingen zijn het nu duurtrainingen die de klok slaan, het liefst op de mountainbike: "Ik mountainbike nu ook zo’n twee a drie keer per week. De routes die nu hier zijn aangelegd zijn ontzettend leuk en uitdagend", klinkt het.

"Op dit moment is er geen wedstrijdkalender. Toen de wedstrijden geschrapt werden hebben we ook direct alle intensieve trainingen uit mijn schema gehaald. Die hoef ik pas weer te doen als er een koersdatum is. Eigenlijk moet ik het nu zo zien dat het november is met ‘een vliegende start’ zoals Louis (Delahaye, haar trainer, red.) het zei en daarbij vul ik dan zelf nog aan: met lekkere benen en mooi weer! Dat de zon nu elke dag schijnt helpt wel erg aan mijn motivatie om te gaan trainen."

Voor Van Vleuten staan de trainingen nu in het kader van fit blijven, mentaal niet uitgewrongen raken en haar energie bewaren voor wanneer ze weer mag koersen.

'Niet druk te maken om dingen die ik niet onder controle heb'

Volgens Van Vleuten kan het een lang seizoen worden, wanneer er in het najaar weer gekoerst wordt. Inmiddels is de kalender voor de mannen grotendeels bekend, de vrouwen moeten nog afwachten. Volgens Van Vleuten zorgt dat ervoor dat er discussie opkomt. "Ik probeer me altijd, maar ook zeker in deze crisis, niet druk te maken om dingen die ik niet onder controle heb", legt ze uit. "Dat laat ik aan de media over. Je hier druk over maken, is allemaal verloren energie. Maar het geeft wel even aan hoe de UCI erin staat. Je hoopt eens altijd positief verrast te worden. Laten we zeggen; gemiste kans UCI."

Laatste nieuws