HomeZelf in het zadelBucketlistbeklimming: Colle della Lombarda

Bucketlistbeklimming: Colle della Lombarda

De Agnello is misschien de bekendste klim op de Italiaans-Franse grens, maar er zijn meer prachtige 'grensklimmen'. Wat te denken van de Colle della Lombarda? Minder bekend, maar absoluut eentje voor op de bucketlist.

Nog zo’n monsterklim op de grens van Italië en Frankrijk. De Colle della Lombarda is begin vorige eeuw aangelegd voor militaire doeleinden en bovenop de pas zijn nog altijd de restanten van bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Zoals alle klimmen boven de boomgrens biedt de Lombardapas een schitterend panorama. De Italiaanse kant wordt gezien als de mooiste klim van de twee. Via een schier eindeloze reeks haarspeldbochten kronkel je langzaam richting de Franse grens. Het is niet de meest steile klim, dus je hebt, wanneer de benen goed zijn, ruim de gelegenheid om te genieten van het landschap. Vlak voor de top ligt nog een meertje met de schitterende naam Laghetto di Orgials.

In 2008 deed de Tour de France de Lombarda aan, in de zestiende etappe van Cuneo naar Jausiers. Na de Lombarda volgde die dag nog de Bonette. Stefan Schumacher kwam die dag als eerste boven, de etappe werd gewonnen door Cyril Dessel. Schumacher voelde dat jaar de benen niet en won beide individuele tijdritten. Dat kwam natuurlijk vooral omdat de CERA rijkelijk vloeide in de aderen van de Duitser. De beste man werd betrapt, geschorst en z’n uitslagen werden geschrapt. Acht jaar later zette Nibali de Giro naar zijn hand op de Lombarda, daags na de tuimelperte van Steven Kruijswijk in de afzink van de Agnello. De Haai van Messina stond tweede in het klassement en moest alleen nog Chaves zien te lossen om de Giro te winnen. Dat lukte hem op zo’n vijf kilometer van de top. Rein Taaramäe won overigens de etappe. De arme Kruijswijk zag ook nog een podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan, hij werd voorbijgestoken door Alejandro Valverde.

Vincenzo Nibali koestert het roze, nadat hij dat kleinood veroverde op de Lombarda.

Colle della Lombarda

Regio: Piëmont

Top: 2350 m

Lengte: 20,9 km

Hoogteverschil: 1453 m

Stijgingspercentage: 7%

Steilste passage: 12%

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?