HomeColumnsColumn | Mathieu van der Poel blijkt een mens (en dat is...

Column | Mathieu van der Poel blijkt een mens (en dat is hartstikke mooi)

Onze redacteur ontdekte in de Italiaanse klassiekers dat Mathieu van der Poel menselijk is en misschien ook wel 's een potje appelmoes niet open krijgt of 'het beginnetje' van de vuilniszak niet weet te vinden...

Tot voor de Strade Bianche en Milaan-Sanremo dacht ik dat de rangorde van het heelal als volgt was: wij, de normale mensen – Ivo Niehe – God – Mathieu van der Poel. Alleen de zondvloed in Yorkshire en de daaropvolgende hongerklop hadden 'm er immers onder gekregen. Voor het overige hoefde Van der Poel maar in z'n pedalen te klikken en de raketbrandstof in de benen deed de rest, met de Amstel Gold Race als absoluut hoogtepunt. Hij lag er een lichtjaar achter. Zelfs raketbrandstof leek niet voldoende. Maar even later stoof MVP's Canyon als een UFO op wielen over de Limburgse wegen.

Afgelopen zaterdag, in de laatste rechte lijn van Milaan-Sanremo, zat-ie in het groepje vlak achter Van Aert en Alaphilippe. Ik had een visioen en zag Mathieu en z'n Canyon heel even weer dat UFO-trucje doen, Van Aert en Alaphilippe – wederom hij – verbouwereerd achterlatend. De Via Roma werd de Via Van der Poel en iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Zo ging het dus mooi niet. In werkelijkheid werd hij dertiende en zei hij na afloop iets over ingesloten raken en gokken op de sprint. De week ervoor in de Strade Bianche had-ie het over een lekke band op een ongelukkig moment. Reacties van een mens. En ik zag Mathieu van der Poel dus helemaal niet als mens. Het was even wennen.

Het ene visioen maakte langzaam plaats voor het andere visioen: ik zag Van der Poel in m'n hoofd opeens allemaal mensendingen doen. Het beginnetje van een vuilniszak maar niet kunnen vinden. Een tosti te lang onder het tosti-ijzer laten liggen. Staan vloeken omdat-ie een potje appelmoes niet openkreeg. Een ei nét iets te hard koken. Koffie morsen over z'n laptop. Bij het stoplicht omvallen omdat-ie was vergeten dat-ie was ingeklikt – ehhh, nou ja, dat gaat misschien wel heel erg ver…

Maar het idee is duidelijk: Mathieu van der Poel, mens. En ik moet zeggen dat het idee best snel wende. Erg is het bovendien al helemaal niet, want ook mensen winnen wielerwedstrijden. Het is dus wachten op de eerste zege van Mathieu van der Poel als mens, op een fiets in plaats van een UFO op wielen. Ik kan niet wachten.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dirk De Wolf: ‘Stuyven moet misschien focussen op de koersen net onder de allergrootste klassiekers’

Jasper Stuyven reed na z'n zege in Milaan-Sanremo van 2021 twee teleurstellende seizoenen -...

Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: ‘Hij herinnert zich niets van de val’

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij...

Jose De Cauwer over voorjaar: ‘Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen’

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen!...

Anonieme renner: ‘Ze kwamen Alaphilippe eens tegen toen hij ’s nachts op stap was in de Tour’

In de aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad is het tot een relletje gekomen...

Meer zoals dit

Column | Mijn belangrijkste wens voor wielerseizoen 2024: Wout van Aert die Vlaanderen en Roubaix wint

De laatste dagen lig ik vijf keer per dag op een kleedje richting het...

Vergeten veldrijder | Kevin Pauwels: ‘Wie weinig zegt, kan ook niet veel verkeerd zeggen’

Kevin Pauwels was een pure crosser, maar misschien nog wel bekender om zijn persoonlijkheid...

5 Voorstellen om de UCI-kalender te hervormen (en het seizoen nóg interessanter te maken)

Onze redacteur vindt wielrennen natuurlijk al fantastisch, maar denkt dat het met wat veranderingen (soms best grote) in de racekalender allemaal nóg leuker wordt. Eens met zijn voorstellen?