Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 7: Millau-Lavaur

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Waaiers?

Koersdirecteur Christian Prudhomme vertelt dat in dit gebied van Frankrijk de wegen nooit volledig vlak zijn. Toch lijkt het een etappe voor de sprinters te zijn. Onder één voorbehoud: “De plannen van de sprintersploegen kunnen in de problemen komen door de wind die in deze regio zeer stevig kan zijn”, aldus Prudhomme. Het zal dus een strijd worden tussen de sprinters en hardrijders.

Zowel startplaats Millau als finishplaats Lavaur hebben een verleden met de Tour de France. Millau was in 2018 nog startplaats. De etappezege ging in dat jaar naar Magnus Cort Nielsen en Bauke Mollema werd die dag derde. Twee keer eerder was Lavaur de aankomst van een etappe in de Tour de France.

In 2001 stond de Belg Rik Verbrugghe met de bloemen te zwaaien, terwijl tien jaar later Mark Cavendish de snelste was in een massasprint. Lavaur is bovendien de geboorteplaats van Benjamin Thomas. De weg- annex baanwielrenner die uitkomt voor Groupama-FDJ. Thomas werd in 2019 nationaal kampioen tijdrijden

Kanshebbers

Sam Bennett, Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Bryan Coquard.

Feitje

De zege van Cavendish in 2011 in Lavaur was de zeventigste in zijn loopbaan. Het was die dag hondenweer.

Historie

Christian Prudhomme schrijft dat de aanloop naar Castres heuvelachtig is, maar dat vervolgens de wind vrij spel heeft. Castres is het kantelpunt van deze etappe. Bij het naderen van de stad zal de Tour de France even stilstaan bij een ex-wielrenner. Jacques Esclassan kwam namelijk ter wereld in Castres. Voor de oude generatie een bekende naam, maar voor jongere wielervolgers niet direct iemand dat een belletje doet laten rinkelen.

Zijn erelijst spreekt echter boekdelen: Esclassan won vijf etappes in de Tour de France en won bovendien in 1977 de groene puntentrui. Esclassan bleef dat jaar Giacinto Santambrogio en Dietrich Thurau ruim voor. Het jaar nadien ging Esclassan wederom vol voor de groene trui, maar moest hij zijn meerdere erkennen in de sterkere Freddy Maertens. Esclassan wordt vandaag de dag nog steeds herinnerd aan zijn verdiensten van vroeger. Zo was hij begin januari eregast bij een tentoonstelling over wielerrelikwieën.