Wout van Aert kwam niet aan sprinten toe: 'Stoppen en helpen wanneer Dumoulin valt'

In theorie leek Wout van Aert gisteren kans te maken op de etappezege, maar toen Tom Dumoulin ten val kwam stapte de Belg af om zijn kopman te helpen. Voor Van Aert is dat ook geen probleem: "We zijn hier met een hoger doel", legt hij uit.
Wout van Aert kwam niet aan sprinten toe: 'Stoppen en helpen wanneer Dumoulin valt'

"Als Dumoulin valt, dan gaat er maar één ding door je heen: stoppen en helpen", legt Van Aert uit aan Sporza. De Belg mocht in principe voor zijn eigen kans gaan afgelopen weekend, wanneer die kans er kwam.

"Zaterdag waren het heel rare omstandigheden. Ik had wel een mooie kans om te sprinten, maar na mijn val was het vertrouwen er niet. En zondag zat er ook wel iets in, maar Alaphilippe en co waren sterker. Sowieso had ik niet voor de zege kunnen sprinten."

"Uiteindelijk viel de puzzel niet echt in elkaar", gaat hij verder. "Het enige dat telt, is dat Roglic en Dumoulin nog perfect in het klassement staan. We zijn hier met een hoger doel en dat blijf ik voor ogen houden."

'Moest gewoon een duwtje geven'

Van Aert moest uiteindelijk stoppen op de slotklim, om Tom Dumoulin bij te staan toen hij ten val kwam. "Als Tom valt, dan gaat er maar één ding door je heen, zeker in zo'n cruciale fase: stoppen en hem helpen", vertelt Van Aert. "Ik ben ook aangeduid als diegene die zijn fiets aan Tom geeft als er iets gebeurt. We hebben ongeveer dezelfde fietspositie. En toen hij dus op de grond lag, wist ik niet meteen of er ook iets met zijn fiets aan de hand was. Dus ik stopte, maar moest gewoon een duwtje geven, de fiets was in orde."

Van Aert vertelt voorts dat hij daardoor zijn plek in de eerste groep verliest. "Ik heb nog geprobeerd om terug te komen, maar helemaal goed lukte dat niet", zegt de renner, die ook nog aangeeft dat de groep met Alaphilippe te sterk was.

  • Team Jumbo-Visma
  • Tom Dumoulin
  • Wout van Aert

Laatste nieuws