De tactiek van Jumbo-Visma, alle hoofdrolspelers aan het woord: 'Tom is sterker dan hij denkt'

Er is veel te doen over de tactiek van Jumbo-Visma in de eerste Pyreneeënrit. Hier lees je wat renners en ploegleiders er zelf van vonden.
tom dumoulin

Eén ding is duidelijk: het ging gisteren bij Jumbo-Visma in de eerste Pyreneeënrit naar Loudenvielle niet zoals het moest. Deels doordat sommige renners fysiek niet op hun best waren, maar ook - vooral - over de tactiek is veel te doen. Hieronder een overzicht met reacties van de hoofdrolspelers.

Tom Dumoulin (via een statement van de ploeg)

De tot-voor-gisteren-wisselkopman draait er, zoals we van hem gewend zijn, niet omheen en is duidelijk in een statement dat Jumbo-Visma via haar eigen kanalen vrijgaf. "Ik had het erg zwaar op de Port de Balès en had niet de benen om met de klassementsrenners mee te gaan tot de streep. Daarom besloot ik voor Primoz te gaan werken op de Peyresourde. We zijn hier om de Tour winnen met de ploeg en daar is na vandaag helemaal niks aan veranderd. Ik ga proberen Primoz zo goed mogelijk te helpen; hij staat er nog steeds hartstikke goed voor", aldus Dumoulin.

Frans Maassen (in de Avondetappe)

De ploegleider gaf in een opvallend interview aan Herman van der Zandt aan het niet met Dumoulin eens te zijn. Volgens de Limburger onderschat Dumoulin zichzelf en had hij niet op kop moeten gaan rijden. "Tom had een mindere dag, maar toch onderschat hij zichzelf. Hij is beter dan hij denkt. Onderweg gaf-ie al aan niet goed te zijn, maar dat op kop rijden had niet gemoeten. Vooraf was het plan dat Primoz het verschil zou maken en Tom de andere klassementsrenners zou volgen. Maar het was gewoon niet de beste dag van de ploeg, zo eerlijk moet je zijn. Sepp Kuss was bijvoorbeeld ook niet goed."

Primoz Roglic

De Sloveen komt meestal niet verder dan wat clichés en dat was eigenlijk na de rit van gisteren ook zo, in een artikel op de site van Jumbo-Visma. "Het was geen gemakkelijke rit. De ploeg heeft weer laten zien erg sterk te zijn. Tom gaf op de Port de Balès aan niet top te zijn en voor de ploeg te gaan werken. Dat ging uitstekend: het was een sterke beurt. Ik sta er nog steeds prima voor; er kan nog van alles gebeuren."

George Bennett

In hetzelfde artikel is George Bennett wat inhoudelijker en meer open. "Eerlijk gezegd ben ik na mijn valpartij nog niet helemaal de oude en Sepp (Kuss) moest een beetje de tol betalen voor de waaieretappe. Ik denk er zelf wel weer te staan over een paar dagen. In deze etappe waren vooral Robert (Gesink), Wout (van Aert), Tony (Martin) en Amund (Grøndahl Jansen) de sterke mannen. Wat dat betreft was het een sterke teamprestatie. We wilden op de Balès een beetje aan de boom schudden en dat hebben we gedaan."

De Nieuw-Zeelander is lovend over Tom Dumoulin. "Hij had een mindere dag, maar wat hij voor de ploeg heeft gedaan, bewijst dat hij niet alleen een leider is, maar ook een echte teamplayer. Het siert het dat hij zijn eigen belangen zo makkelijk opzij schoof."

Robert Gesink

Ook Gesink doet in het AD zijn petje af voor Tom Dumoulin en vindt dat zijn ploeg met ballen heeft gekoerst. "We wilden even kijken wat er mogelijk was en hoe de verhoudingen in hete peloton lagen. Zoiets gaan we nog wel vaker doen denk ik. Dat Tom er na zijn werk af moest, was uiteraard niet ideaal, maar het toont maar weer aan wat voor teamplayer hij is. En we weten allemaal waar hij vandaan komt; als-ie nu dit al kan.. Dat belooft alleen maar heel veel voor wat er nog komen gaat."

Wout van Aert

De opnieuw indruk makende Belg vertelt aan Sporza over zijn rol op de Balès. "Het voelde eerlijk gezegd wel wat apart om daar op kop te rijden. Ik had zoiets niet durven dromen. Het was de bedoeling de boel daar een beetje uit te dunnen en iedereen pijn te doe. Dat doet het zelf ook pijn natuurlijk. Het was daarna in principe niet aan Tom om op kop te rijden, maar dat zal hij zelf besloten hebben", zei Van Aert nog voor hij zijn ploeggenoten had gesproken.

En tenslotte Ploegleider Grischa Niermann

"Het is jammer dat Tadej Pogacar wat tijd heeft genomen, maar het is wat het is. Het verliep niet helemaal zoals gepland, toch moeten we niet vergeten dat we er met Primoz nog prima voor staan. We staan na acht dagen gewoon nog waar we willen staan; al is het natuurlijk zonde dat Tom tijd heeft verloren."

  • Team Jumbo-Visma

Laatste nieuws