HomeZelf in het zadelDe Stelvio? Leuk, maar de Umbrailpas is veel mooier

De Stelvio? Leuk, maar de Umbrailpas is veel mooier

Op de dag dat de renners in de Giro de Stelvio vanuit Prato bedwingen, vraagt onze redacteur aandacht voor een andere pas. Hij vindt de Stelvio namelijk een beetje gehyped. De vlakbij gelegen Umbrailpas is veel mooier.

Jaja, het zal best, die vele haarspelden in de laatste kilometers van de Stelvio vanuit Prato zijn indrukwekkend, net als de woeste natuur om je heen. En ja, het is een heel lange en zware klim. Maar toch vind ik dat je dezelfde berg beter op een andere manier kunt beklimmen: rijd vanuit Prato een stukje Zwitserland in en pak de Umbrailpas.

Waar de Stelvio een behoorlijk brede (in het begin) en drukke weg is (hoi motorrijders..), daar is de Umbrail vanuit Santa Maria een waar fietsersparadijs. Of ja, paradijs, dat is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk, want het gaat vanuit het dorpje meteen behoorlijk steil omhoog over een prachtig geasfalteerde weg. Tussen de koeien door slinger je langzaam omhoog. Minder langdurig dan op de Stelvio – de Umbrail is iets meer dan 13 kilometer lang, tegenover 24 voor de Stelvio – maar met gemiddeld 8,5% is-ie wel net iets steiler dan z'n grote broer.

Na het geslinger langs de koeien over het smalle weggetje – waarbij je overigens wel prachtig uitzicht hebt op de haarspelden onder je en Santa Maria en haar kerkje – volgt er boven de boomgrens ook het ruige landschap dat bekend is van de Stelvio. In mijn geval reed ik zelfs tussen hoge sneeuwmuren door (zie onder het profiel). Als je na 13 kilometer de pas bereikt, kun je afdalen naar Bormio, maar als je zin hebt in de kermis van de Stelvio-top kun je ook nog 'even' 2 kilometer doorklimmen. Sta je ook op de top van de Stelvio, maar dan net even anders dan hoe de meeste mensen het doen.

O ja, en als je toch de Umbrail beklimt, kun je in het dal ook nog even op zoek naar het beruchte 'poepbord' waarachter Tom Dumoulin in de door hem gewonnen Giro van 2017 een sanitaire stop maakte (want dat was dus op weg naar de Umbrail, en niet zoals veel mensen denken bij de Stelvio). Toch een soort bedevaartsoord voor het Nederlandse wielrennen.

Het profiel van de Umbailpas (bron: climbbybike.com)
Een sneeuwmuur op de Umbrail

(Link naar bron van het beeld bij artikel: hier)

Beeld: Wikimedia (user Idéfix)

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vader Adrie dankt Wout van Aert voor steun: ‘Ik zou eerder parkoers tegen ‘Matje’ maken’

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het feit dat...

Fem van Empel bijzonder geëmotioneerd na wereldtitel: ‘Nu even er tussenuit naar Marrakech’

Van Empel trok al vroeg in de wedstrijd ten aanval en kwam ook solo...

Fem van Empel wordt op haar 20e wereldkampioen veldrijden bij de dames elite, ook zilver en brons voor Nederland

In Hoogerheide streden de allerbeste dames vandaag om de wereldtitel in het veld. Dat...

WK beloften | Ijzersterke Thibau Nys maakt favorietenrol waar na onemanshow, zilver voor Del Grosso

Op de grote clash moeten we nog één dagje wachten. Wie vandaag wel al...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...