Monster ontleed: hier lees je alles over de Angliru

Is de Angliru de allerzwaarste klim die profwielrenners moeten bedwingen in wedstrijden? Het zou zomaar kunnen! Wij zetten de historie en de keiharde feiten op een rij.

angliru

De Alto de El Angliru, zoals de klim voluit heet, ligt in Asturië en was een instant classic toen-ie in 1999 voor het eerst in het parkoers van de Ronde van Spanje werd opgenomen. Niet zo verbazingwekkend, want het is één van de zwaarste beklimmingen die je kunt doen op de fiets in Europa; vooral de laatste kilometer zijn slopend - daarover onder het kopje profiel meer.

Oud-winnaars en Poels

Hoewel de Angliru gelijk al een mythische status had toen-ie voor het eerst werd opgereden in 1999 was de de berg daarna slechts 5 keer een aankomst in de Vuelta. De winnaars: de betreurde José Maria Jimenez (1999), Gilberto Simoni (2000), Roberto Heras (2002), Alberto Contador (2008), Kenny Elisonde (2013), Alberto Contador (2017) en... Wout Poels (2011).

De etappezege van Wout Poels in 2011 is een speciale, want de Limburger kwam niet als eerste over de meet. Die 'eer' was weggelegd voor Juan José Cobo, maar zoals we inmiddels weten gebeurde dat bepaald niet op water en brood. De zege werd later toegekend aan Poels. In 2017 kwam Poels weer sterk voor de dag en had hij misschien wel met Contador meegekund, maar moest bij zijn kopman Chris Froome blijven.

De gegevens van de klim

Het begint op 322 meter boven zeeniveau nog relatief rustig aan in de eerste 5 kilometers; die hebben een 'normaal' stijgingspercentage van 7,6%. Maar dan, na een kort stukje waar zelfs een afdaling inzit, begint vanaf kilometer 6 de ellende. Vanaf dat moment tot de top is het gemiddelde stijgingspercentage 13,6%.

Op 3 kilometer van de streep begint het zogenaamde Cueña les Cabres, dat geitenpad betekent. En een geitenpad is het, met een steilste stuk van 23,6%. Na nog stukken met 21% en 18% bedwongen te hebben, ligt de top op 1570 meter boven zeeniveau.

Profiel

Oude beelden

Beeld: Pakete El Trapa

Vuelta a España
  • Pakete El Trapa