Riccardo Riccò krijgt levenslange schorsing

Voormalig wielrenner Riccardo Riccò is door het NADO, het Italiaanse antidopingagentschap voor het leven geschorst. De Cobra, zoals zijn bijnaam luidt, krijgt deze schorsing wegens (een poging tot) illegale handel in verboden stoffen of methoden.

Riccardo Riccò krijgt levenslange schorsing

Riccò, 37 jaar inmiddels, moet daarnaast een boete van 4.000 euro en de proceskosten à 378 euro betalen.

De Italiaan heeft een fors verleden met doping. Hij maakte in 2007 en 2008 het mooie weer bij Saunier Duval, met ritzeges in de Giro en de Tour, maar liep in de zomer van 2008 tegen de lamp. Voor aanvang van de twaalfde etappe van de Tour de France dat jaar bleek dat hij meerdere keren positief heeft getest op CERA, een synthetische vorm van epo. Hij gaf dat gebruik toe en werd voor 20 maanden geschorst. Hij maakte zijn comeback in 2010 bij Ceramiche Flaminia en verkaste in 2011 naar Vacansoleil. Daar ging het weer mis, want Riccò belandde in het ziekenhuis na een verkeerd gelopen bloedtransfusie. Hij werd ontslagen en gaf aan afscheid te nemen van de wielersport.

Omdat hij door de Italiaanse bond en het Italiaans Olympisch Comité geschorst was, probeerde hij op een Kroatische licentie een comeback te maken. Dat mislukte en uiteindelijk werd hij in 2012 voor 12 jaar geschorst. Eind april 2014 kwam Riccò weer in het nieuws, toen hij op heterdaad betrapt werd bij het kopen van epo en testosteron, op de parkeerplaats van een McDonald's. Ook in 2015 werd zijn naam al eens genoemd in een dopingzaak. Hij verhuisde toen naar Tenerife, om een ijssalon te openen.

Nieuws
  • Cor Vos