doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Van Gerwen trekt zich terug, Van den Tweel nieuwe voorzitter KNWU

Op een extra congres van de KNWU is Marc van den Tweel gisteravond verkozen tot voorzitter van de KNWU. De tegenkandidaat Gerry van Gerwen besloot zich eerder op de dag terug te trekken.
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61adffc436e27 img{#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61adffc436e27 img{#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61adffc436e27 img{#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61adffc436e27 img{#fig-61adffc436e27 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Van Gerwen trekt zich terug, Van den Tweel nieuwe voorzitter KNWU

Aan de verkiezing ging flinke onenigheid vooraf. De KNWU stelde een sollicitatiecommissie in om zittend voorzitter Marcel Wintels op te volgen. Deze commissie droeg Van den Tweel voor als kandidaat. Dit was tegen het zere been van de VVBW (de belangenvereniging van profwielrenners). Zij droegen daarom Gerry van Gerwen voor. Volgens de VVBW was Van Gerwen de ideale kandidaat, omdat hij de wielersport door en door kent.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

In eerste instantie zou het tot een verkiezing komen op het congres eind november, maar omdat het online stemmen niet lukte is er voor gekozen om de verkiezing uit te stellen naar 5 januari. Ook dat gegeven zorgde voor de nodige onenigheid. Gisteravond zou er dan uiteindelijk gestemd worden, maar omdat Van Gerwen besloot zich terug te trekken was dat een formaliteit.

"Na lang overwegen heb ik besloten om mij terug te trekken als kandidaat voor de verkiezing van het voorzitterschap van de KNWU", zegt Van Gerwen in een mail aan de KNWU. "Hoewel mij in de afgelopen weken duidelijk is geworden dat ik op een brede steun uit de achterban kan rekenen, vrees ik dat de verkiezingsstrijd juist voor een grote verdeeldheid binnen de KNWU kan zorgen. Dat is het laatste wat ik wil. Ik weet niet of ik in de verkiezing de meerderheid van de stemmen zou halen, maar het zou wel een close-finish zijn geworden. Ik wil iedereen die achter me heeft gestaan bedanken voor het vertrouwen."

"De maatschappelijke positie van de wielersport verdient meer aandacht", licht Van den Tweel zijn naderende voorzitterschap toe. "De acceptatie van het publiek van onze sport en veiligheid zijn belangrijke thema’s voor de komende jaren. Daarnaast vind ik de verbinding tussen top- en breedtesport enorm belangrijk. Het succes van onze Nederlandse wielerhelden zou een impuls moeten geven aan een groei van het aantal jeugdige beoefenaars. De KNWU kan daarnaast aan betekenis winnen door nog meer en beter het contact en de verbinding te zoeken met de zogenaamde ‘prestatieve’ wielrenner."

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws