Bauke Mollema ambassadeur voor schonere wereld: 'In het wielrennen zijn we op de goede weg'

De Groninger laat zien dat hij zich als wielrenner bewust is van z'n omgeving. Mooi toch? (En met al die rondslingerende plastic wikkels is het ook nodig..)

bauke mollema

Bauke Mollema is sinds kort één van de ambassadeurs van het initiatief Inspireer de wereld, waarin markante Noorderlingen hun inspiratie delen voor een mooiere en vooral schonere wereld. De Groninger vertelt op de website over z'n tijd dat hij van Zuidhorn naar Groningen fietste en genoot van de omgeving. Door die ritjes kon hij z'n droom waarmaken en werd hij profwielrenner. Daardoor beseft hij nu dat hij een voorbeeldfunctie heeft.

En die wil hij graag inzetten voor een schonere wereld, want omdat hij vaak buiten is, op plekken in de gehele wereld ziet hij hoe dat nodig is. "Ik kreeg van huis uit altijd al mee op het milieu te letten. Geen eten weggooien, maar de restjes een dag later opeten en afval scheiden, dat soort dingen."

Mollema trekt dat nu door naar de wielerwereld. "Je merkt dat we er nu met z'n allen op gaan letten in de wielrennerij. Geen bidonnen, etenszakken en andere trope meer overal weggooien, maart in speciale vakken. Je merkt al dat de wedstrijden veel schoner zijn. De ploeg heeft dit jaar ook alle kleding, meer dan 100 items, niet in plastic verpakt. De tijden veranderen!"

Dat merkt hij ook thuis in Monaco. "Vroeger zag je daar nauwelijks mensen fietsen. Nu wel. Er zijn van die plekken waar je deelfietsen kunt lenen via een app. Er wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Het is belangrijk aandacht te blijven geven voor een beter milieu, daarom zet ik me er graag voor in, voor de toekomst van onze kinderen."

Hier lees je het hele verhaal van Mollema.