Giro | Aankomst bergop! Alles wat je moet weten over etappe 6: Grotte di Frassasi-Ascoli Piceno

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro

Historie, parkoers en kanshebbers

De laatste keer dat de Giro in Ascoli Piceno eindigde was in mei 2004, toen Alessandro Petacchi won op de piazza Arengo. Vandaag wordt het zeker geen massasprint, gezien de slotklim. De in totaal 3400 te overwinnen hoogtemeters zorgen dat de klassementsrenners 'azione de presenza' moeten geven.

De 16 kilometer lange klim naar San Giacomo wordt in de Giro voor het eerst vanaf de noordkant beklommen. Het is een bekende toeristische klim, niet alleen voor cyclotoeristen maar ook voor dagjesmensen die zich vooral op zes kilometer vóór de top vermaken bij San Marco, in de boomrijke gazons of de bars en restaurants.

De renners en de fanatieke wielertoeristen beklimmen ook de laatste zes kilometer met vaak meer dan 10% hellingspercentage tot de top in San Giacomo. In 2002 werd de klim vanaf de andere kant beklommen. Toen deelden de winnende Mexicaan Perez Cuapio en de 13 seconden later eindigende Cadel Evans de eerste tikjes uit. Gaat Bernal dat nu doen?

Het profiel

De slotklim

Het venijn van de slotklim zit 'm dus in de laatste 5 kilometer, waarin het na een kort vlak stukje steeds zo'n 7 procent per kilometer stijgt. Direct na het vlakke stukje zit meteen het steilste stuk, waarbij het een paar honderd meter 10 procent stijgt.

Het tijdschema

De eerste berggeit is bij een gemiddelde van 35 per uur om 17.30 uur precies binnen; gaat het 4 kilometer per uur harder, dan zal dat om 16.58 uur zijn.