Tokio | De gouden teamsprintmedaille in cijfertjes: indrukwekkend (en sterker dan de vermogensmeter)! 

Zo ziet suprematie er in cijfers uit.

teamsprint nederland

Brute kracht. Het spat ervan af. Maar hoe bruut precies? Jeffrey Hoogland noemde zichzelf en z'n collegabaansprinters al eens 'een sportschool op wielen'. Tegen het AD zeiden ze in een podcast al eens hoeveel ze squatten. Roy van den Berg het meest. 245 kilo's aan gewichten hangt er aan de halter. Bij Lavreysen 5 kilo minder. Hoogland doet een iets andere oefening en haalt daarbij 280 kilo.

Maar het blijft toch wielrennen en dan gaat het (meer om de benen). Watts willen we weten! Helaas, dat gaat niet. Te sterk voor de vermogensmeter, vertellen ze in dezelfde podcast van het AD. Hoogland trapte op training eens z'n crank met vermogensmeter dwars doormidden en belandde met 'z'n zaakje op de bovenbuis' (en z'n enkel gevaarlijk op de grond). Ze spraken af tot en met Tokio niet meer met vermogensmeters te rijden.

Toen Hoogland die crank de vernieling intrapte gaf het vermogensmetertje 2500 watt aan. Vergelijken is dodelijk en slaat eigenlijk nergens op, maar toch even: Mathieu van der Poel haalde bij z'n ontketende slotklim in de Strade Bianche maximaal 1362 watt.

Geen wattages dus, van het teamsprinttoernooi van gisteren, maar wel tijden. Daarbij valt vooral op hoe constant ze zijn. Harrie Lavreysen rijdt twee keer precies dezelfde rondetijd tijd en het rondje dt daartussen zat was vier honderdsten langzamer. Een Zwitsers uurwerk is minder nauwkeurig.

Jeffrey Hoogland nam het na de kwalificatie over van Matthijs Büchli en je ziet dat hij duidelijk harder gaat. Na een rondje vol achter Lavreysen aanknallen komt hij tot 12.21 en in de finale zelfs tot 12.15.

Starter Roy van den Berg moest letterlijk even op gang komen, want in de kwalificatie is hij twee tienden minder snel dan in de twee ritten erna. Van den Berg startte overigens al eens harder met 17.0 en daarom reden ze het wereldrecord van het WK in Berlijn niet uit de boeken.

Hoogland en Lavreysen noteren vergelijkbare tijden met toen en dat is goed nieuws, want zij komen dit toernooi nog in actie op de sprint (en Lavreysen ook op de keirin)!