HomeVuelta a EspañaVuelta | Taaramäe slaat dubbelslag op Picón Blanco

Vuelta | Taaramäe slaat dubbelslag op Picón Blanco

Rein Taaramäe heeft de eerste bergetappe van de Vuelta a España gewonnen. De Est pakte daarbij ook de rode leiderstrui. De favorieten hielden zich relatief koest, ondanks dat er de nodige verschillende werden gemaakt in de slotfase.

Met de Picón Blanco op het menu stonden de klassementsrenners voor de derde etappe meteen op scherp. Toch wilde geen enkele ploeg in het peloton de controle echt nemen, want de aanvallers van de dag reden een flinke voorsprong bijeen. De namen op kop van de koers: Tobias Bayer, Lilian Calmejane, Jetse Bol, Kenny Elissonde, Rein Taaramäe, Joe Dombrowski, Julen Amezqueta en Nelson Soto. De maximale voorsprong die de koplopers wisten te pakken was negen minuten, waardoor het lange tijd een zekerheid leek dat het een etappe zou worden op twee fronten.

Richting de slotklim reden de koplopers desondanks aanmerkelijk rustiger, waardoor de kopgroep liefst vijf minuten verloor op de groep met favorieten. De loodzware Picón Blanco werd als eerste aangevat door Calmejane, die zijn medevluchters in de aanloop naar de loodzware slotklim aanviel. Doordat het peloton richting de voet van de slotklim weer even versnelde, werd er nog een hap van de voorsprong weggenomen. Het was uiteindelijk Dylan van Baarle die zijn kopmannen drieënhalve minuut na Calmejane de Picón Blanco op dirigeerde. Terwijl het peloton vervolgens weer enigszins gas terugnam, werd Calmejane vooraan teruggegrepen door zijn medevluchters.

Bij de vluchters waren het Taaramäe, Elissonde en Dombrowski die de beste benen bleken te hebben, terwijl in het peloton het heft in handen werd genoemd door vooral Bahrain-Victorious. Onder anderen Mark Padun en Wout Poels deden flink hun duit in het zakje, maar tot noemenswaardige ontwikkelingen leidde dat niet. Toch werd in het peloton pas vrij laat echt doorgetrokken, waardoor de dagzege niet meer in de buurt kwam voor de beste klimmers van het peloton.

Die eer was weggelegd voor de Est Taaramäe van Intermarché Wanty Gobert. Hij liet Dombrowski en Elissonde overtuigend achter zich en soleerde daarnaast ook naar de rode leiderstrui, die hij overneemt van Primoz Roglic. In de groep met favorieten werden geen hele grote verschillen meer gemaakt, maar een aantal klimmers zakte er wel doorheen nadat Movistar in de laatste kilometer het tempo verhoogde. De grootste verliezers waren Sepp Kuss en Richard Carapaz, terwijl door de versnelling van Alejandro Valverde ook Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov en Romain Bardet de nodige tijd verloren.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Zuinig, op hangen en wurgen & met groots nummer: de drie eindzeges van Primoz Roglic

Team Jumbo-Visma meldde vandaag dat Primoz Roglic definitief aan de start zal staan van...

Team Jumbo-Visma met 3 Nederlanders in Vuelta: ‘Roglic heeft logischerwijs niet de beste voorbereiding gehad’

Met Primoz Roglic heeft de ploeg een onbetwiste kopman aan het vertrek in Utrecht....

Video | Cecilie Uttrup Ludwig op z’n Cecilie’s: ‘Holy moly, no no no!’

Marianne Vos won afgelopen week bijna alle etappes in de Tour of Scandinavia, maar...

Tim Merlier na EK: ‘Als ik uit het wiel kan komen, win ik’

Tim Merlier moest gisteren tijdens de wegwedstrijd van het EK wielrennen in München zijn...

Meer zoals dit

Video | Vueltakoorts neemt toe: indrukwekkend fietsmaïsdoolhof om Nederlandse start te eren

Nog minder dan een week en de Vuelta Holanda gaat van start met een...

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...