HomeAchtergrond'Nieuw type sprinter' Marijn van den Berg tekent bij EF Education-Nippo. Maak...

‘Nieuw type sprinter’ Marijn van den Berg tekent bij EF Education-Nippo. Maak kennis met het Nederlandse toptalent

Marijn van den Berg ontpopte zich in de Tour de l’Avenir tot de volgende Nederlandse toprenner voor de toekomst. De sprinter reed afgelopen seizoen voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ, maar is volgend jaar op World Tour-niveau te bewonderen bij EF Education Nippo. Wat mogen we van hem verwachten?

Afgelopen seizoen

Marijn van den Berg maakte afgelopen seizoen de overstap van Metec naar de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Hij was laatstejaars belofte en is zich in Franse dienst nog meer dan eerst gaan focussen op het wielrennen. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want Van den Berg won dit jaar (inclusief de ploegentijdrit in de Tour de l'Avenir) acht keer afgelopen seizoen. De zegetocht begon eind maart in de Adria Mobil en is niet gestopt. Naast zijn zeges eindigde Van den Berg ook nog tientallen keren bij de eerste tien van de dag- of einduitslag.

Groupama-FDJ

Renners uit de opleidingsploeg van Groupama-FDJ worden verplicht om in Besançon te gaan wonen. “Daar is de thuisbasis van de ploeg en daar zie ik regelmatig trainers van de profploeg”, vertelde Van den Berg eerder dit jaar in De Gelderlander. “In bepaalde koersen mag je als opleidingsrenner mee met de profs. Wat dat betreft is die connectie met de profploeg er zeker.” Van den Berg deed dit jaar bij de profs mee in onder meer Le Samyn, de Brabantse Pijl en de Volta ao Algarve.

Laatbloeier

In zijn vroege jeugd stond Van den Berg niet direct te boek als toptalent. “Ik kreeg pas laat door dat ik talent heb voor wielrennen”, vertelde hij tegen de KNWU. “Het was al heel wat dat ik ermee doorging, omdat ik nog onder die middenmoot zat. Maar ik vond het leuk om te doen en als het steeds een beetje beter gaat dan wordt het vanzelf nog leuker.”

Marijn van den Berg (rechts)

Metec

Voordat Van den Berg naar Frankrijk verhuisde, kwam hij uit voor Metec, de continentale ploeg waar in het verleden ook onder anderen David Dekker, Danny van der Tuuk en Arvid de Kleijn voor uitkwamen. Van den Berg leerde er veel van ploegleider Adri van Houwelingen. “De begeleiding bij Metec is top. Iemand als Adri heeft zijn ervaring aan ons meegegeven. We hoefden ons nergens zorgen over te maken. Adri zit daar puur voor de renners, want hij was dolgelukkig met mijn transfer naar Frankrijk.”

Broer

Marijn volgt hetzelfde pad als zijn broer Lars, die in 2020 de overstap naar de opleidingsploeg maakte en inmiddels uitkomt voor de proftak van de Franse WorldTour-ploeg. Ook hij moest in zijn laatste jaar bij de beloften een profcontract versieren en slaagde daarin nadat hij onder meer in de Tour de Wallonie liet zien wat hij kan betekenen voor kopman Arnaud Démare. Van den Berg reed dit jaar de Giro d'Italia. In Italië eindigde Lars als 64ste.

Type renner

Lars is meer de klimmer, terwijl Marijn het moet hebben van een sprint in een uitgedund peloton. Een type Michael Matthews noemt hij zichzelf. De eerste etappe die hij in de Tour de l’Avenir won, was ook in een sprint met een door waaiers uitgedunde groep. De meet was bovendien getrokken op een vrij lastig klimmetje, wat ook in het voordeel was van Van den Berg. De tweede etappe die hij won, was na een etappe over geaccidenteerd terrein.

EF Education-Nippo

Tot verrassing van vele mensen kon Van den Berg geen contract tekenen bij Groupama-FDJ. Uiteindelijk signeerde hij een contract bij EF Education-Nippo. Tot grote tevredenheid van manager Jonathan Vaughters. “Hij is een sprinter, maar wel een heel sterke sprinter. Hij is ook een goede man voor ploegentijdritten en hij staat bergop zijn mannetje. Hij kan niet enkel terugvallen op zijn sprint en is ook in staat om op andere manieren wedstrijden te winnen. Dat spreekt me veel meer aan, zeker omdat wedstrijden steeds zwaarder worden.” De Amerikaan noemt hem 'een nieuw type sprinter.'

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Uran onder de indruk: ‘Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel… ze koersen overal en doen alles goed’

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...