HomeNieuwsWie is Marijn van den Berg? Een type Matthews, nooit een toptalent...

Wie is Marijn van den Berg? Een type Matthews, nooit een toptalent en de broer van Lars

Marijn van den Berg boekte op Mallorca zijn eerste profzege. Wie is de Utrechter?

Geschiedenis

Marijn van den Berg maakte in 2021 de overstap van Metec naar de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Hij was op dat moment laatstejaars belofte en is zich in Franse dienst nog meer dan eerst gaan focussen op het wielrennen. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want Van den Berg won in 2021 (inclusief de ploegentijdrit in de Tour de l’Avenir) acht keer. De zegetocht begon eind maart in de Adria Mobil en is niet gestopt. Naast zijn zeges eindigde Van den Berg ook nog tientallen keren bij de eerste tien van de dag- of einduitslag.

In 2022 kreeg hij een contract bij EF Education-EasyPost, want tot verrassing van velen kon Van den Berg geen contract tekenen bij Groupama-FDJ. Uiteindelijk signeerde hij een contract bij EF Education-EasyPost. Tot grote tevredenheid van manager Jonathan Vaughters. “Hij is een sprinter, maar wel een heel sterke sprinter.” De Amerikaan noemt hem ‘een nieuw type.’ In zijn eerste profjaar werd Van den Berg onder meer 23ste in Gent-Wevelgem.

Groupama-FDJ

Hij heeft een jaar in Frankrijk gewoond. Renners uit de opleidingsploeg van Groupama-FDJ worden verplicht om in Besançon te gaan wonen. “Daar is de thuisbasis van de ploeg en daar zie ik regelmatig trainers van de profploeg”, vertelde Van den Berg eerder in De Gelderlander. “In bepaalde koersen mag je als opleidingsrenner mee met de profs. Wat dat betreft is die connectie met de profploeg er zeker.”

Laatbloeier

In zijn vroege jeugd stond Van den Berg niet direct te boek als toptalent. “Ik kreeg pas laat door dat ik talent heb voor wielrennen”, vertelde hij tegen de KNWU. “Het was al heel wat dat ik ermee doorging, omdat ik nog onder die middenmoot zat. Maar ik vond het leuk om te doen en als het steeds een beetje beter gaat dan wordt het vanzelf nog leuker.”

Marijn van den Berg (rechts)

Metec

Voordat Van den Berg naar Frankrijk verhuisde, kwam hij uit voor Metec, de continentale ploeg waar in het verleden ook onder anderen David Dekker, Danny van der Tuuk en Arvid de Kleijn voor uitkwamen. Van den Berg leerde er veel van ploegleider Adri van Houwelingen. “De begeleiding bij Metec is top. Iemand als Adri heeft zijn ervaring aan ons meegegeven. We hoefden ons nergens zorgen over te maken. Adri zit daar puur voor de renners, want hij was dolgelukkig met mijn transfer naar Frankrijk.”

Broer

Marijn volgde hetzelfde pad als zijn broer Lars, die in 2020 de overstap naar de opleidingsploeg maakte en inmiddels uitkomt voor de proftak van de Franse WorldTour-ploeg. Ook hij moest in zijn laatste jaar bij de beloften een profcontract versieren en slaagde daarin nadat hij onder meer in de Tour de Wallonie liet zien wat hij kan betekenen voor kopman Arnaud Démare.

Type renner

Lars is meer de klimmer, terwijl Marijn het moet hebben van een sprint in een uitgedund peloton. Een type Michael Matthews noemt hij zichzelf. De eerste etappe die hij in de Tour de l’Avenir van 2021 won, was ook in een sprint met een door waaiers uitgedunde groep. De meet was bovendien getrokken op een vrij lastig klimmetje, wat ook in het voordeel was van Van den Berg. De tweede etappe die hij won, was na een etappe over geaccidenteerd terrein. Hij versloeg daar onder anderen Arnaud De Lie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Toeschouwer filmt hoe motard inrijdt op fans langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Pogacar: ‘De Kwaremont ligt me het beste, maar het is haast onmogelijk om Van der Poel en Van Aert te lossen’

Al was de Sloveen er dicht bij op de Oude Kwaremont. Van der Poel...

Mathieu van der Poel ondanks tweede plek tevreden: ‘Voelde me goed, wilde harde finale voor volgende week’

Mathieu van der Poel opende de finale van de E3 Saxo Classic met een...

Primoz Roglic deelt belangrijke tik uit in Ronde van Catalonië: Evenepoel komt te kort

Het traject van deze vijfde rit in Catalonië was hoofdzakelijk vlak. Maar na 170...

Meer zoals dit

🎥 Toeschouwer filmt hoe motard inrijdt op fans langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Kristen Faulkner haalt uit naar de UCI in ‘glucosemetertjesgate’: ‘Ze hebben geen kennis van zaken, weten niks over het vrouwelijk lichaam’

Kirsten Faulkner werd een aantal weken geleden geschrapt uit de uitslag van Strade Bianche...

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...