Ook de cijfers zeggen het: Annemiek van Vleuten was dit seizoen by far de beste wielrenster ter wereld

De cijfers liegen niet, toch?

annemiek van vleuten

Bij de mannen maakten we een tijdje geleden de balans al op qua UCI-ranking, toen De Grote Vijf (Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Tadej Pogacar en Primoz Roglic) ook daar bovenaan prijkten. In het vrouwenwielrennen stond afgelopen zaterdag met de Ronde van Drenthe nog een belangrijke World Tour-koers op het programma, maar is het nu ook tijd om de balans op te maken.

Bij de vrouwen zou je eigenlijk kunnen zeggen dat er dit seizoen sprake is van de Grote Één - maar stiekem doen we dat (zeker in haar afscheidsjaar) niet; daar zouden we Anna van der Breggen ernstig tekort mee doen. Toch is Annemiek van Vleuten in de UCI-ranking een klasse apart.

Ze staat met meer dan 5000 punten bijna 1500 punten voor op nummer twee Elisa Longo Bhorgini en nummer drie Marianne Vos. De Italiaanse is de enige niet-Nederlandse in de top vijf, want vlak achter haar en Vos bezetten Demi Vollering en Anna van der Breggen de vierde en vijfde plaats. Bij de eerste honderd van de lijst staan negentien vrouwen met een Nederlands vlaggetje achter hun naam.

Hieronder zie je de eerste tien dames van de lijst. Ellen van Dijk en Amy Pieters vallen daar met een dertiende en vijftiende plek net buiten.

De en enorme overmacht van Van Vleuten zichtbaar in de ranking. | Bron: uci.org