HomeAchtergrondBORA-hansgrohe langs de meetlat: veel zeges, geen wonderprestatie en genoeg talent

BORA-hansgrohe langs de meetlat: veel zeges, geen wonderprestatie en genoeg talent

Wat is er waargemaakt van de doelen van voor het seizoen? Hoe presteerden de kopmannen? En hoe ziet de toekomst eruit? We leggen de WorldTour-ploegen (volledig subjectief) langs de meetlat. Deel 4: BORA-hansgrohe.

Overwinningen: 6,7

In totaal boekte BORA-hansgrohe dit seizoen dertig overwinningen. Dat aantal past bij de statuur van de ploeg, maar van die zeges waren er slechts acht op WorldTour-niveau. De grootste overwinningen dit jaar: de ritzeges van Nils Politt en Patrick Konrad in de Tour de France, Peter Sagans overwinning in de Giro d’Italia en Parijs-Nice door Maximilian Schachmann.

Het is toch een beetje magertjes voor een ploeg als BORA-hansgrohe dat met Peter Sagan een van de drie beste renners van het afgelopen decennium in de gelederen had, met Pascal Ackermann een veelwinnaar in de sprints en een selectie heeft die in de breedte tot de beste ploegen van het peloton behoort. De kwaliteit van de WorldTour-overwinningen zorgt toch voor een ruime voldoende.

Mooiste overwinning: 7,1

Bij BORA-hansgrohe geen grote eendaagse zege, maar vooral in de Tour de France liet de ploeg zich zien met Patrick Konrad en Nils Politt, die beiden na een solo wisten te winnen. Het was kantje boord, maar wij kiezen voor die van Konrad als mooiste overwinning. De Oostenrijker belonen we daarmee voor zijn moed om al op zeventig kilometer van de meet ten aanval te trekken en de andere favorieten uit de kopgroep achter zich te laten.

Nils Politt

Kopmannen: 5,9

Hoewel er mooie overwinningen werden behaald, wisten niet alle kopmannen bij te dragen aan het jaar van BORA-hansgrohe. Peter Sagan won een aantal keer, maar van de Slowaak wordt toch meer verwacht. Pascal Ackermann bevestigde in 2021 niet als topsprinter en zag de Tour de France daarom aan zijn neus voorbijgaan. Voorafgaand was het zijn grote doel.

Emanuel Buchmann moest onfortuinlijk opgeven in de Giro d’Italia en liet vervolgens weinig meer zien. Maximilian Schachmann won Parijs-Nice, maar in het najaar noteerde hij weinig opvallende resultaten. Wilco Kelderman reed naar een knappe vijfde plek in de Tour de France, maar is niet de kopman die bijdraagt met zeges. Kortom, een krappe voldoende voor de kopmannen van de Duitse ploeg.

Talent: 7,8

Bij BORA-hansgrohe is het grote uitkijken naar Cian Uijtebroeks, die door de Belgische pers al vaak is vergeleken met Remco Evenepoel. De Vlaming kan uitstekende prestaties overleggen bij de junioren, maar dusdanig domineren als Evenepoel deed hij niet. De vraag is of hij de overstap van de junioren naar de profs net zo verteert als Evenepoel, die daar weinig moeite mee had.

Met Aleksandr Vlasov en Sergio Higuita heeft BORA-hansgrohe twee renners vastgelegd die nog jaren als kopman kunnen fungeren, maar zij zijn het stempel talent inmiddels wel ontgroeid. Met Giovanni Aleotti, Frederik Wandahl en de doorgebroken Matthew Walls hebben de Duitsers echter meer ijzers in het vuur voor de komende jaren. Zeker Walls liet dit seizoen zien potentie te hebben om een goede puncher te worden. De Brit won Gran Piemonte, en kroonde zich ook tot olympisch kampioen op het Omnium.

Al met al komen we bij Bora-hansgrohe uit op een 6,9.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...