Fabio Jakobsen ander mens en andere sprinter: 'Besef nu dat tijd het belangrijkste is dat we hebben; rem eerder in sprint want wil niet nog een keer naar ziekenhuis'

Het was het jaar van een prachtige comeback voor Fabio Jakobsen en daar vertelt hij ook prachtig over...

fabio jakobsen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Over de crash in Polen zelf is inmiddels genoeg gezegd en geschreven. Fabio Jakobsen wil zelf ook liever niet meer als 'bijzonder geval' behandeld worden, zo maakt hij duidelijk met een voorbeeld in een lang interview met Helden Magazine. Hij vertelt over een valpartij in een gladde afdaling in de Vuelta.

"Ik vloekte en stapte meteen weer op de fiets, merkte dat renners om mij heen meer geschrokken reageerden na mijn val dan ik. Ze riepen: "O God, Fabio, gaat het? Kun je door?" Ik zei: ja jongens, niets aan de hand, kan gebeuren, rijden!"

Maar dat wil niet zeggen dat de 25-jarige topsprinter van QuickStep niet anders in het leven en in het wielrennen staat na wat er allemaal met hem gebeurd is.

"Voor de start kijk ik hoe de hekken staan opgesteld. Deed ik vroeger niet. Als mijn tegenstander te veel afwijkt van zijn lijn, dan rem ik, ga rechtop zitten en denk: zoeken jullie het maar lekker uit, want ik wil niet nog een keer naar het ziekenhuis. Als mens realiseer ik me nu dat tijd het meest kostbare is dat we hebben. Ik ben nog elke dag blij dat ik wakker word."

Tuurlijk blijft Jakobsen óók een topsporter en gaat hij voor het hoogst haalbare. Komend seizoen zullen dat hopelijk etappes in de Tour worden. Hij heeft er een goed gevoel bij, na een zeer succesvol verlopen Vuelta met drie ritzeges. Met name de eerste in Spanje deed wat met Jakobsen. "Die overwinning voelde voor mij als de afsluiting van mijn revalidatie."

Op naar een nieuw seizoen dus, waarin Fabio Jakobsen weer gewoon Fabio Jakobsen is. Topsprinter. Maar wel eentje die net wat voorzichtiger is dan z'n collega's.