Niels Albert: 'Ik vrees dat de waardeverhoudingen gelijk zullen blijven, Eli en Toon moeten zich daarvoor niet schamen'

Niels Albert neemt het op voor de crossers die afgelopen weekend werden weggereden door Wout van Aert.

Aert

"Ben ik verrast door wat Wout van Aert uit zijn botten heeft geschud in Boom? Ja en neen", start hij zijn column in Het Laatste Nieuws. "Mijn gevoel op voorhand was: gaat net niet winnen of net wel winnen. Dat het verschil met de rest zo groot zou zijn, had ik niet zien komen. Ik ben benieuwd of hij die lijn gaat doortrekken. Dat hij conditioneel goed is, twijfel ik niet aan, maar ik wil hem ook eens zien in een droge cross."

Albert geeft aan dat die inspanning heel anders zal zijn. "Door alle modder in Boom was dat een soort crosstijdrit, een uur lang stampen aan een strak en egaal tempo. Op een droge ondergrond gaat het om interval, optrekken, remmen, weer versnellen... Die tempowissels zijn ambetant als je net hervat - ook Wout gaat dat voelen. Maar na zo'n drie crossen ben je daar wel aan gewend."

Albert met Van Aert in 2017

De tweevoudig-wereldkampioen cross denkt dat Van Aert zijn voorsprong zal houden, al betekent dat niet dat Iserbyt en Aerts geen kans meer hebben. "Ik weet niet of ik concurrentie veel hoop kan geven. Ik lees dat de meesten op stage gaan naar Spanje. Laten we hopen voor de spanning in de cross dat ze sterker terugkomen. Maar Wout zal zelf ook nog beter worden. Ik vrees dat de waardeverhoudingen gelijk zullen blijven, maar Eli en Toon moeten zich daarvoor niet schamen."

"Zij rijden echt niet traag, maar Van Aert rijdt extreem rap", gaat Albert verder. "Gewoon te rap voor hen. Daarom vind ik niet dat je kan zeggen dat hij de concurrentie belachelijk maakt. Ik wil niet te kritisch zijn voor Iserbyt en Aerts. Je moet het zo zien: aan de ene kan heb je een reeks goeie crossers en tegenover hen staat een van de beste coureurs ter wereld. Dat verschil kan je niet uitgommen."