HomeAchtergrondHet leven van Rigoberto Uran wordt verfilmd: van jongetje wiens vader werd...

Het leven van Rigoberto Uran wordt verfilmd: van jongetje wiens vader werd vermoord tot Colombiaanse wielerster

Rigoberto Uran z'n leven wordt een film, en dat is niet zomaar. Lees hieronder zijn indrukwekkende levensverhaal...

Jij kent de roerige jaren '90 en '00 in Colombia misschien van de Netflix-serie Narcos, maar Rigoberto Uran maakte (de gevolgen van) de drugsellende in het Zuid-Amerikaanse land van heel dichtbij mee. Op veertienjarige leeftijd werd zijn vader namelijk bruut vermoord; hij werd slachtoffer van de geweldspiraal waarin het land terechtkwam.

Zomaar Neergeknald op straat in het plaatsje Urrao, dat in die tijd zo ongeveer het epicentrum was van al het geweld in Colombia – de tijd stond veelzeggend bekend als La Violenca (Het Geweld). Het veranderde het leven van puber Rigoberto uiteraard abrupt.

Z'n vader had hem net kennis laten maken met het wielrennen en nu was hij als 14-jarige plotseling het hoofd van het huishouden. De jonge Uran ging loterijbiljetten verkopen op straat, maar bleef ook naar school gaan en trainen op de fiets. Hij deed ook nog mee aan wedstrijden. Meestal ging Uran om zeven uur 's ochtends van huis en kwam hij pas tegen middernacht weer terug.

Twee jaar later nam hij een ingrijpend besluit. Uran had met de loterijverkoop veel te weinig tijd om te trainen. Hij moest kiezen voor het fietsen óf z'n hele leven lang biljetten verkopen. Hij nam de gok – ironisch genoeg dus door te stoppen met het verkopen van loterijbiljetten – en vertrok naar Medellin om zich volledig te richten op het fietsen.

Het legde hem geen windeieren. Hij kon steeds meer voor z'n familie zorgen – in financiële zin. Inmiddels is hij al jaren een gevierd World Tour-prof en werd hij bijvoorbeeld in 2017 tweede in de Tour de France. Het verhaal van opgroeien in armoede verklaart ook het (waarschijnlijke) verkopen van de Olympische titel van 2012 aan Vinokoerov wat meer.

Over het roerige leven van Uran gaat de Colombiaanse tv-zender Canal RCN nu een film maken, zo meldt de sportkrant Colombia AS. De film zal in 2022 te zien zijn.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Rel Intermarché en Hermans duurt voort: ‘Ploeg die zo omgaat met renners, daar wil ik geen deel van uitmaken’

Het zag er na en tijdens de Baloise Belgium Tour zo mooi uit voor...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...