HomeCyclocrossVideo | Costa Ricaanse crosser met heftig levensverhaal wordt luidkeels toegezongen in...

Video | Costa Ricaanse crosser met heftig levensverhaal wordt luidkeels toegezongen in Namen en beleeft de dag van z’n leven

De dag van z'n leven, dat had de 38-jarige liefhebber ook wel verdiend, want zijn levensverhaal is ongelofelijk!

Het had het rentreeweekend moeten worden voor Mathieu van der Poel in het veld, maar die was er vanwege een klein knieprobleem nog niet bij tijdens de wereldbekercrossen van Rucphen (zaterdag) en Namen (zondag).

Maar niet getreurd, want er was iemand anders om toe te zingen. In Namen gebeurde dat letterlijk, want al tijdens de race werd de aparte verschijning van Felipe Timoteo Nystrom Spencer hartstochtelijk toegezongen door het publiek en toen de 38-jarige Costa Ricaan de koers moest verlaten deden ze dat nog eens dunnetjes over.

Dat had hij ook wel verdiend, want Nystrom (z'n moeder heeft Scandinavische roots) heeft een weg met de nodige hobbels af moeten leggen om aan deze twee wereldbekermanches mee te kunnen doen.

Om de kosten te kunnen betalen startte hij een crowdfundactie en die bracht hem uiteindelijk in Nederland en België. Eerder dit seizoen deed Nystrom al wel mee aan de crossen in Amerika, waar hij ook even met Lars van der Haar op de foto ging.

Zwaar levensverhaal, zeven zelfmoordpogingen

Maar dat is nog niets vergeleken bij de weg die Nystrom heeft af moeten leggen om überhaupt nog in leven te zijn. Hij belandde op jonge leeftijd namelijk letterlijk in de goot in Costa Rica.

Hij had last van depressies en leefde op straat, inmiddels verslaafd aan drugs en alcohol. Het ging van kwaad tot erger met 'm en hij ondernam zeven zelfmoordpogingen.

Bij poging nummer zeven zei hij tegen zichzelf, terwijl hij de overdosis coke voorbereidde: als ik op de een of andere manier morgen toch wakker wordt, dan ga ik er écht wat aan doen. Een dag later ontwaakte hij en hield hij zich aan de belofte tegenover zichzelf.

Langzaam krabbelde hij op uit het dal. Hij verhuisde naar Amerika (Portland, Oregon) en ontdekte het sporten. In 2014 won hij een triatlon in een gehuurd wetsuit en op een gehuurde fiets. Via online platform Zwift raakte hij steeds meer verknocht aan het fietsen. Dat ging zo goed dat hij zich in 2019 tot nationaal kampioen van z'n land kroonde.

Helemaal afgekickt heeft zijn inmiddels ook de familiebanden hersteld, onder andere met z'n vijftien jaar oude zoon. Hij heeft een baan als tolk, waarbij hij in ziekenhuizen en in de rechtbank mensen helpt die het Engels niet machtig zijn.

De mensen die hem in het filmpje hierboven toezongen, zullen dit heftige levensverhaal vermoedelijk niet geweten hebben, maar het maakt het allemaal nog veel mooier.

Beeld: Instagram Felipe Timoteo Nystrom Spencer

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: GĂ©Ă©n Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...

Heerlijk verhaal: zes jaar terug fietste Annemiek van Vleuten met 15-jarige knaap in Nieuw-Zeeland: ‘Die is nu prof’

Annemiek van Vleuten deelde op haar Twitter een prachtige anekdote van zes jaar geleden...