Sam Bennett over zijn 'dataverslaving': 'Wielrennen is zo wetenschappelijk geworden, dat het niet meer voelt alsof ik op een fiets rijd' 

De Ier is geobsedeerd door getalletjes: een dataverslaving...

sam bennett

Na veel gedoe met Patrick Lefevere bij QuickStep begint Sam Bennett bij BORA-hansgrohe aan een nieuw (nou ja, hij reed er natuurlijk al) hoofdstuk in z'n loopbaan. De Ier is niet zozeer bezig met de vendetta die Patrick Lefevere heeft aangekondigd, daarvoor is hij veel te druk met z'n getalletjesobsessie.

Want wat QuickStep en BORA (en iedere andere World Tour-ploeg) tegenwoordig gemeen hebben: de wetenschappelijke benadering van het wielrennen. Daar is Bennett uitgebreid over aan het woord op de website Cyclingnews.

Hem werd namelijk de originele vraag gesteld wat de titel van een autobiografie zou zijn als hij die uitgaf. Het antwoord luidde: Chasing numbers. de Ier legt uit waarom.

"Het wielrennen is zo wetenschappelijk geworden dat het niet meer voelt alsof ik op een fiets zit, maar dat ik alleen op getalletjes jaag (in het Engels chasing numbers, red.)."

Volgens Bennett begint dat al aan het begin van het seizoen. "Als je off-season weer begint met trainen is het lastig om weer te beginnen. De beste motivatie is om te zien dat je waarden weer omhoog gaan in training. Je raakt er gewoon verslaafd aan omdat je je vorm en andere cijfertjes letterlijk ziet groeien."

Bennett ziet het dus niet als een negatief iets dat de wetenschap het wielrennen heeft overgenomen. "Dat je kunt zien dat je verbetert, vind ik een bemoedigend iets. Ik jaag altijd op de getalletjes, maar dat houdt de boel interessant. Het is iets waar ik echt van geniet."

Toch zorgt het er wel voor dat hij het fietsen, of dus beter gezegd: het jagen op getalletjes, soms niet van zich af kan zetten. "Ik ben er zo gefocust op dat ik vergeet dat er ook nog een leven naast is. Als ik niet train, probeer ik zoveel mogelijk te rusten, maar dat is mentaal niet de beste manier om je hoofd leeg te maken. Misschien moet ik iets meer 'normale mensendingen' gaan doen", besluit Bennett.