HomeColumnsColumn | Het is een schande dat Nederland niet start in de...

Column | Het is een schande dat Nederland niet start in de mixed relay op het WK veldrijden, we zijn dat als fietsland aan onze stand verplicht!

Onze redacteur bepleit dat Nederland fietsland mee moet doen aan ieder WK-onderdeel dat de UCI organiseert, al is het een WK Fiets 'm Erin van Ter Land Ter Zeer En In De Lucht...

Vrijdagmiddag is in Tabor de mixed relay het eerste onderdeel van het WK veldrijden en Nederland doet niet mee. Nederland fietsland. Of nog specifieker: Nederland crossland. Want er zijn cru gezegd maar twee landen ter wereld die zich écht druk maken om door modder en zand ploeterende fietsers op (relatief) dunne bandjes: België en Nederland.

Beter dan de Belgen

Bij onze zuiderburen is de cross zoiets als schaatsen bij ons. Cultureel erfgoed. Zet een uit de kluiten gewassen gele badeend in een Vlaams park neer en binnen no-time rijdt er een pelotonnetje wielrenners kronkelend omheen en verzamelt zich daar weer omheen een bierdrinkende mensenmassa die ernaar kijkt.

Zo is het in Nederland niet, maar qua prestaties steken we de Belgen (sorry Belgen) al een paar jaar naar de kroon in de breedte. Op de afgelopen WK’s won Nederland telkens het medailleklassement. Nog oppermachtiger dan in het schaatsen.

Verantwoordelijkheid nemen

En toch zijn we er niet bij op de mixed relay, waarin alle verschillende leeftijdscategorieën samenkomen. Ik vind dat een schande – en niet omdat we een haast zekere gouden medaille en wereldtitel laten liggen. Nee, vooral omdat ik vind dat Nederland als één van dé twee crosslanden z’n verantwoordelijkheid moet nemen.

Je kunt van een mixed relay vinden wat je wil. Zelf vind ik het in principe een prima onderdeel, omdat het wat mij betreft een goed beeld geeft van hoe een land in een bepaalde sport ervoor staat in de breedte (zeker als je zoals bij dit test event de beloften erbij betrekt). Maar ik snap ook dat je het een wat gekunsteld gebeuren zou kunnen vinden.

Daar gaat het niet om. Het gaat erom dát het er nu is en het veldrijden nu niet bepaald in de luxepositie verkeert om daar nou eens met een sigaar en een glas whisky in de hand nog eens een rondetafeldscussie over te voeren, terwijl de UCI het al op de agenda heeft gezet.

Ter Land Ter Zee En In De Lucht

In dat geval neem je als crossland nummer twee gewoon je verantwoordelijkheid om een fatsoenlijk deelnemersveld op de been te krijgen. Al besluit de UCI in al z’n wijsheid Fiets ‘m Erin of een ander willekeurig onderdeel uit Ter Land Ter Zee En In De Lucht als test toe te voegen aan het programma WK veldrijden. Er zullen fietsers in oranje over die zeephellng naar de bel fietsen! (Klinkt best als een aardig onderdeel trouwens…)

Polen doet mee. Slowakije doet mee. Oostenrijk doet mee. Noem mij één veldrijder of veldrijdster uit die landen en ik stuur je een grote gele badeend toe. Maar toch zijn het voor mij nu even grotere crosslanden dan Nederland.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Meer zoals dit

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

🎥 Kwark met borrelnoten? Remco Evenepoel laat in leuk filmpje zien hoe trainingsdag eruitziet!

Remco Evenepoel is z'n wegseizoen al begonnen met een paar indrukwekkende wedstrijden in Portugal....

🎥 Iets voor motorsportliefhebber Mathieu van der Poel? Een letterlijke DIY motorfiets!

Mathieu van der Poel is naast liefhebber van de wielersport ook een fervent motorsportliefhebber....