HomeColumnsColumn | Het is een schande dat Nederland niet start in de...

Column | Het is een schande dat Nederland niet start in de mixed relay op het WK veldrijden, we zijn dat als fietsland aan onze stand verplicht!

Onze redacteur bepleit dat Nederland fietsland mee moet doen aan ieder WK-onderdeel dat de UCI organiseert, al is het een WK Fiets 'm Erin van Ter Land Ter Zeer En In De Lucht... Eens met zijn betoog?

Vrijdagavond is in Fayetteville het eerste WK mixed relay in het veldrijden (jaja, het is 'slechts' een test event) en Nederland doet niet mee. Nederland fietsland. Of nog specifieker: Nederland crossland. Want er zijn cru gezegd maar twee landen ter wereld die zich écht druk maken om door modder en zand ploeterende fietsers op (relatief) dunne bandjes: België en Nederland.

Bij onze zuiderburen is de cross zoiets als schaatsen bij ons. Cultureel erfgoed. Zet een uit de kluiten gewassen gele badeend in een Vlaams park neer en binnen no-time rijdt er een pelotonnetje wielrenners kronkelend omheen en verzamelt zich daar weer omheen een bierdrinkende mensenmassa die ernaar kijkt.

Zo is het in Nederland niet, maar qua prestaties steken we de Belgen (sorry Belgen) al een paar jaar naar de kroon in de breedte. Op het vorige WK – de junioren reden er niet – behaalde Nederland acht van de twaalf medailles in de vier categorieën. Nog oppermachtiger dan in het schaatsen.

En toch zijn we er niet bij op de mixed relay, waarin al die categorieën samenkomen. Ik vind dat een schande – en niet omdat we een haast zekere gouden medaille en wereldtitel laten liggen (jaja, het is 'slechts' een test event, nog een keer). Nee, vooral omdat ik vind dat Nederland als één van dé twee crosslanden z'n verantwoordelijkheid moet nemen.

Je kunt van een mixed relay vinden wat je wil. Zelf vind ik het in principe een prima onderdeel, omdat het wat mij betreft een goed beeld geeft van hoe een land in een bepaalde sport ervoor staat in de breedte (zeker als je zoals bij dit test event de beloften erbij betrekt). Maar ik snap ook dat je het een wat gekunsteld gebeuren zou kunnen vinden.

Daar gaat het niet om. Het gaat erom dát het er nu is en het veldrijden nu niet bepaald in de luxepositie verkeert om daar nou eens met een sigaar en een glas whisky n de hand nog eens een rondetafeldscussie over te voeren terwijl de UCI het al op de agenda heeft gezet.

In dat geval neem je als crossland nummer twee gewoon je verantwoordelijkheid om een fatsoenlijk deelnemersveld op de been te krijgen voor zo'n experiment. Al besluit de UCI in al z'n wijsheid Fiets 'm Erin of een ander willekeurig onderdeel uit Ter Land Ter Zee En In De Lucht als test toe te voegen aan het programma WK veldrijden. Er zullen fietsers in oranje over die zeephellng naar de bel fietsen! (Klinkt best als een aardig onderdeel trouwens…)

Naast België en in totaal vier teams uit de VS en Canada (die dat vanwege logistieke redenen natuurlijk makkelijker voor elkaar kunnen boksen) staan verder alleen Italië en Tsjechië aan het vertrek. Naast hen een grote oranje leegte, die mij dan weer het schaamrood op de kaken bezorgt. Als Italië en Tsjechië een team op de been kunnen brengen, dan wij ook.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Foutje, bedankt! Officiële Deense Tourmagazine drukt verkeerde Van der Poel af

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, en we zijn zelf heus ook...

De Speld hertekent touretappe met t-shirt: La Schans des Belles Filles

In samenwerking met het Nederlandse wielerkledingmerk La Machine presenteren ze namelijk een speciaal t-shirt...