André van den Ende

Column | Het is een schande dat Nederland niet start in de mixed relay op het WK veldrijden, we zijn dat als fietsland aan onze stand verplicht!

Onze redacteur bepleit dat Nederland fietsland mee moet doen aan ieder WK-onderdeel dat de UCI organiseert, al is het een WK Fiets 'm Erin van Ter Land Ter Zeer En In De Lucht...

André van den Ende

Vrijdagmiddag is in Tabor de mixed relay het eerste onderdeel van het WK veldrijden en Nederland doet niet mee. Nederland fietsland. Of nog specifieker: Nederland crossland. Want er zijn cru gezegd maar twee landen ter wereld die zich écht druk maken om door modder en zand ploeterende fietsers op (relatief) dunne bandjes: België en Nederland.

Beter dan de Belgen

Bij onze zuiderburen is de cross zoiets als schaatsen bij ons. Cultureel erfgoed. Zet een uit de kluiten gewassen gele badeend in een Vlaams park neer en binnen no-time rijdt er een pelotonnetje wielrenners kronkelend omheen en verzamelt zich daar weer omheen een bierdrinkende mensenmassa die ernaar kijkt.

Zo is het in Nederland niet, maar qua prestaties steken we de Belgen (sorry Belgen) al een paar jaar naar de kroon in de breedte. Op de afgelopen WK's won Nederland telkens het medailleklassement. Nog oppermachtiger dan in het schaatsen.

Verantwoordelijkheid nemen

En toch zijn we er niet bij op de mixed relay, waarin alle verschillende leeftijdscategorieën samenkomen. Ik vind dat een schande - en niet omdat we een haast zekere gouden medaille en wereldtitel laten liggen. Nee, vooral omdat ik vind dat Nederland als één van dé twee crosslanden z'n verantwoordelijkheid moet nemen.

Je kunt van een mixed relay vinden wat je wil. Zelf vind ik het in principe een prima onderdeel, omdat het wat mij betreft een goed beeld geeft van hoe een land in een bepaalde sport ervoor staat in de breedte (zeker als je zoals bij dit test event de beloften erbij betrekt). Maar ik snap ook dat je het een wat gekunsteld gebeuren zou kunnen vinden.

Daar gaat het niet om. Het gaat erom dát het er nu is en het veldrijden nu niet bepaald in de luxepositie verkeert om daar nou eens met een sigaar en een glas whisky in de hand nog eens een rondetafeldscussie over te voeren, terwijl de UCI het al op de agenda heeft gezet.

Ter Land Ter Zee En In De Lucht

In dat geval neem je als crossland nummer twee gewoon je verantwoordelijkheid om een fatsoenlijk deelnemersveld op de been te krijgen. Al besluit de UCI in al z'n wijsheid Fiets 'm Erin of een ander willekeurig onderdeel uit Ter Land Ter Zee En In De Lucht als test toe te voegen aan het programma WK veldrijden. Er zullen fietsers in oranje over die zeephellng naar de bel fietsen! (Klinkt best als een aardig onderdeel trouwens...)

Polen doet mee. Slowakije doet mee. Oostenrijk doet mee. Noem mij één veldrijder of veldrijdster uit die landen en ik stuur je een grote gele badeend toe. Maar toch zijn het voor mij nu even grotere crosslanden dan Nederland.