Jan Boven is in de cross de sterkhouder achter Wout van Aert en Marianne Vos: 'Crosstechnisch kan ik ze niet helpen'

Jan Boven is heel het jaar druk als ploegleider van Team Jumbo-Visma. Is het niet op de weg, dan wel in het veld.

Boven

Met Wout van Aert en Marianne Vos heeft Team Jumbo-Visma twee toppers in het veld. De man achter het succesvolle tweetal is Jan Boven. Hoewel de ex-prof niet vaak op de voorgrond treedt, doet hij tegenover CyclingOnline zijn verhaal. Hij vertelt onder meer hoe hij Jumbo's man in het veld is geworden. Wat blijkt: hij stak gewoon zijn hand op en vertelde dat hij Van Aert en later Vos wel wilde bijstaan toen het in de groep werd gegooid.

"We hebben onder de ploegleiders niet veel veldritervaring in huis. Hoewel mijn crossverleden beperkt bleef tot het verplicht rijden van een veldrit in de topcompetitie in de jaren negentig, ben ik de afgelopen jaren wel veel met mijn zoon Lars op pad geweest in het circuit. Dus ik heb er ondertussen wel enigszins verstand van gekregen. Voeg daarbij dat die begeleidende rol ook een veelal logistieke klus is en dat dit al een van mijn werkgebieden was en dan weet je hoe het begonnen is."

"Na een koers kan Wout even met mij klankborden over hoe de wedstrijd was, onderweg geef ik informatie door die voor hem relevant is. Maar crosstechnisch kan ik hem niet helpen. Maar dat hoeft ook niet, want hij is zelf heel ervaren. Het is belangrijker dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over bijzaken. Eerder dit seizoen was de combinatie van rijden in het Belgische Essen en een dag later in het Italiaanse Val di Sole haast niet te maken."

Toch reed Van Aert beide crossen, en bovendien won hij ze allebei. "Dan heeft hij het voordeel van een ploeg met veel mechaniekers en verzorgers in dienst. We zijn geen crossploeg zoals de formatie van Sven Nys en zullen dat ook nooit worden. Maar we kunnen wel veel betekenen voor een renner, die ook op hoog niveau aan veldrijden doet."