Broertje Tom Pidcock maakte debuut bij de grote mannen in Le Samyn: 'Ik ben meer een sprinter' 

Sorry Joey, dat we je broertje van noemen, want dat heb je liever niet... Maar toch: dit is Joseph Pidcock, het ook al talentvolle broertje van Tom!

joey pidcock

Dat wielrennen een familiesport is, wordt alleen al duidelijk uit het feit dat Alejandro Valverde tegen meerdere vaders en zoons uit het peloton koerste. Hoe het met de vader van Tom Pidcock zit, weten we niet, maar we weten wel dat zijn jongere broertje ook koers.

De 19-jarige Joseph Pidcock, roepnaam Joey, rijdt voor het Franse developmentteam van Groupama-FDJ en reed voor die ploeg gisteren de Waalse semiklassieker Le Samyn. Hij werd er 115e, op 15 minuten en 40 seconden van winnaar Matteo Trentin. De een na laatste plek, maar hij reed 'm uit.

En daarmee vestigt dus ook Joey Pidcock zijn naam bij de grote jongens, net als z'n 'grote broer', die ook nog maar 22 is. Uiteraard wil Joey niet te veel met z'n broertje vergeleken worden. Sterker nog, dat is er de reden van dat hij voor een Franse ploeg heeft gekozen, zo vertelde hij na de koers aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

"Ik heb bewust voor deze Franse ploeg gekozen, terwijl ik bijvoorbeeld ook naar Trinity kon, de moederclub van Tom, maar daar was ik gewoon Toms broer. Dus schreef ik per mail zelf wat ploegen aan en koos voor Groupama-FDJ, waar er ook een Britse jongerenkern is. Hier ben ik Joe Pidcock. En niet het broertje van..."

Toch is Joey uiteraard ook trots op broer Tom en praten ze veel over de koers samen. "Hij gaf me voor Le Samyn maandagavond wat tips. Spaar energie en blijf voorin: dat was zijn advies. Ik kijk uit naar de dag dat we samen in dezelfde koers zitten. Omdat hij drie jaar ouder was, reden we nog nooit samen een wedstrijd. Tom voor mij een inspiratiebron. Wereldkampioen veldrijden, olympisch kampioen mountainbiken, het is toch wat..."

Er kleven ook nadelen aan de familieband n het peloton. "Het negatieve is dat je soms extra druk krijgt omdat je dezelfde familienaam hebt. Je wordt meer in de gaten gehouden. Qua karakter zijn we verschillend. Hij is veel meer bossy. Na een koers van mij zegt hij waar het op staat. Als het slecht was, hoor ik het. Maar wel op een constructieve manier."

Gelukkig voor de jongste telg uit de Pidcock-familie zijn ze niet alleen qua karakter verschillend. "Ik ben eerder een sprinter en Tom is eerder een klimmer." Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zijn gewaarschuwd..

Achtergrond
  • Instagram Joey Pidcock