HomeColumnsOpinie | Het sterke rijden van Christophe Laporte toont nog maar eens...

Opinie | Het sterke rijden van Christophe Laporte toont nog maar eens aan dat ze bij Franse ploegen ‘maar wat doen’

Onze redacteur denkt dat ze er bij Franse ploegen een beetje met de alpinopet naar gooien wat betreft professionele begeleiding. Hij wordt daarin gesterkt door 'het limonadeverhaal' van Niki Terpstra.

Biniam Girmay ontpopte zich afgelopen zondag tot de revelatie van het voorjaar, maar in zijn spoor spurtte Jumbo-Visma-Fransman Christophe Laporte andermaal naar een tweede plek. Die voelde waarschijnlijk anders aan dan het 'zilver' van twee dagen daarvoor in de E3, toen hij als enige met Wout van Aert en meekon op de Paterberg en ze een koppeltijdritje naar Harelbeke reden.

Twee totaal verschillende tweede plekken dus, maar toch tonen ze ook wel een constante aan: Laporte is dit seizoen ijzersterk – zie ook Parijs-Nice. Goedbeschouwd is hij op dit moment de op een na beste renner als je kijkt naar de belangrijkste graadmeter tot zover: die beklimming van de Paterberg.

Nu was Laporte natuurlijk vorig jaar ook geen koekenbakker; hij werd elfde in de Ronde van Vlaanderen (maar ook 78ste in Gent-Wevelgem). Toch durf ik de stelling wel aan dat Laporte dit jaar in betere doen is dan de vorige jaren. Dat kan toeval zijn, maar – en dat denk ik – het kan ook geen toeval zijn.

Laporte reed namelijk jarenlang voor Cofidis voor hij overstapte naar Jumbo-Visma. Cofidis is een Franse ploeg en als ik aan Franse ploegen denk, denk ik sinds een podcast van Thijs Zonneveld met Niki Terpstra aan limonade. Terpstra blikte in die podcast terug op z'n zware crash en de revalidatie, maar zei tussen neus en lippen door ook iets over limonade.

Dat deden ze namelijk bij TotalEnergies in de bidons in plaats van echte sportdrank. Ze hadden wel sportdrank geprobeerd, maar daarvan kregen de renners last van hun maag. Weg ermee! Tot Terpstra bij de ploeg kwam en hij die limonade door z'n water gemengd kreeg. Hij zei er wat van, ging op zoek naar een sportdrank waarvan de renner geen last van hun maag kregen en nu gebruiken ze alsnog sportdrank.

Het zegt iets over de professionaliteit bij de Franse ploegen. Terwijl bij Jumbo-Visma elke korrel rijst wordt afgewogen, reden ze bij Total-Energies met Karvan Cevitam in de bidons rond – en zo doen er meer verhalen de ronde over Franse ploegen.

Nu is het heus niet zo dat ik denk dat ze daar tijdens trainingskampen allemaal vrolijk kwebbelend met twee stokbroden onder de arm een bergje oprijden. Uiteraard trainen ze hard. Maar in het huidige wielrennen worden verschillen gemaakt in de details. Elke halve watt telt.

En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de begeleiding bij de Franse ploegen een stuk minder professioneel is dan bij de andere ploegen. Ze gooien er een beetje met de alpinopet naar; 'met de Franse slag' is niet voor niets een uitdrukking. De Fransen hebben de professionaliseringsslag een beetje gemist. Christophe Laporte had het door en koos eieren voor z'n geld: met de veel wetenschappelijkere benadering van Jumbo-Visma (ook wat betreft z'n programma) rijdt hij aantoonbaar sterker.

In de dopingjaren beschuldigden de Fransen Rabobank van 'cyclisme a deux vitesse' nadat de ploeg oppermachtig was in Parijs-Nice. Nu hoorde je die beschuldiging niet over Jumbo-Visma. Uiteraard omdat er een Fransman in dat collctief zat, maar misschien ook wel een beetje omdat ze weten dat er ranja in de bidons van hun renners zit.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Column | Tom Dumoulin stopt zoals hij z’n hele carrière was: een bedachtzame, altijd analyserende, open en eerlijke topsporter

Onze redacteur over de aankondiging van Tom Dumoulin om na 2022 te stoppen. Die aankondiging zegt wat hem betreft alles over de grote sportman die Tom Dumoulin is (en hij weet ook wel een leuke nieuwe baan voor 'm na 2022: premier van Nederland...)