Niki Terpstra over Dylan van Baarle: 'Ik heb wel een paar keer tegen hem gezegd: wat ben je nou aan het doen in die bergen?'

Niki Terpstra met heerlijke verhalen over het verschil tussen het zijn van een kopman en knecht.

Terpstra
  • Dylan van Baarle Dylan van Baarle
  • Niki Terpstra Niki Terpstra

De Noord-Hollander vertelt in de podcast Live Slow, Ride Fast dat hij ook Dylan van Baarle weleens van advies heeft voorzien. "Ik heb wel een paar keer tegen hem gezegd: 'wat ben je nou in die bergen aan het doen? Je moet je op de klassiekers focussen.' Dat past ook bij hem."

"Hij kan zich omturnen tot een goede knecht in de bergen. Dat doet hij ook hartstikke goed, maar in de basis is hij een klassiekerrenner. Vorig jaar reed hij Dwars door Vlaanderen zo goed en volgens mij heeft dat wel een knopje omgezet bij hem."

Het verschil tussen een kopman en iemand die er tegenaan hikt, mag ook niet onderschat worden. "Het is mentaal superzwaar om kopman te durven zijn. Als je knecht bent, krijg je al snel een schouderklopje. Als je het echt heel goed doet, ben je helemaal een topper. Als kopman moet je héél goed zijn voordat je een schouderklopje krijgt en als het niet goed gaat..."

"De ploeg is om jou heen gebouwd. Dat is zo'n andere insteek van koersen. Als jij zelf twijfelt en je krijgt niet genoeg vertrouwen, durf dan maar eens de stap te zetten naar zeggen dat jij de kopman bent."

Terpstra werd vanaf het begin in zijn loopbaan uitgespeeld als kopman. Bij Team Milram had hij niemand om naar om te kijken, maar bij Quick Step werd dat anders. "Daar was Tom Boonen. Als die er niet was, zeiden ze: 'Jongens, doe jullie ding. Rijd niet achter elkaar aan, maar dit is jullie kans.' Dan kreeg je die gezonde concurrentie en dacht je: morgen is mijn dag, want anders gaat Chavanel of Stybar ermee vandoor."

Soms werd dat extra aangewakkerd door Patrick Lefevere. "Ik was wel vatbaar voor hem, maar wel in positieve zin. Ik heb hooguit drie donderspeeches meegemaakt. De mooiste was in de Eneco Tour. Daar zat geen knecht bij, we waren met alleen maar kopmannen. Dat ging dus niet."

"Toen kwam hij na een paar dagen langs bij iedere kamer. Ik lag op de massagetafel. Hij riep: 'Iedereen denkt maar dat hij de Eneco Tour kan winnen, denk jij dat ook?' Toen zei ik: 'Ja, eigenlijk wel.' Werd hij nog een beetje kwader, draaide hij zich om en liep hij weg. Uiteindelijk won ik die Eneco Tour, haha."