HomeAchtergrondBardet wijst collega's op verantwoordelijkheden: 'Ik geef niemand de schuld, maar we...

Bardet wijst collega’s op verantwoordelijkheden: ‘Ik geef niemand de schuld, maar we moeten nadenken over het respect dat we elkaar moeten tonen’

De valpartij in Luik-Bastenaken-Luik en het zien liggen van een zwaar gehavende Julian Alaphilippe heeft erin gehakt bij Romain Bardet.

Op Twitter deelde hij zijn gedachten over de massale valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. “Ik heb nog steeds moeite om woorden te geven aan de gebeurtenissen van gisteren. Aan het verdriet van de gezichten en de gewonde lichamen na de valpartij. ”

“Ik denk aan Julian, maar ook aan al die jongens die zwaar getroffen zijn en die hun leven voorbij zagen glippen op het moment dat het geraas van het peloton plaatsmaakte voor chaos, voor het geluid van krakend materiaal en menselijke kreten.”

Bardet kreeg lof nadat hij bij de zwaar gehavende Julian Alaphilippe ging kijken, die in een greppel was beland en amper kon ademen, bewegen of praten. “Ik ben geraakt door alle berichten, maar ik denk eerlijk gezegd dat iedereen in deze situatie hetzelfde gedaan zou hebben. Er is geen concurrentie meer als het om de gezondheid van iemand gaat.”

“Naast de directe gevolgen brengt dit voorval me er toe om na te denken over de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om dit soort ongevallen – die tragisch had kunnen zijn – te voorkomen. En het respect dat we als renners onderling moeten laten zien.”

“Ik heb het allemaal zien gebeuren. Ik zat vlak achter Pidcock en Cabot toen ze met elkaar in botsing kwamen. De verantwoordelijkheid die we hebben als we risico's nemen om een plaats voor in het peloton te bemachtigen, kan ernstige gevolgen hebben voor de honderd jongens daarachter.”

“Ik geef niemand de schuld, laat staan dat ik de waarheid heb. We geven ons lichaam en onze ziel voor de sport. We hebben een passie voor wielrennen die in een flits tragisch wordt en de schoonheid van de sport belemmert. Al mijn wensen voor herstel aan de getroffen renners.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....