HomeGiro d'ItaliaGiro | Letterlijk een gepeperde rit! Alles wat je moet weten over...

Giro | Letterlijk een gepeperde rit! Alles wat je moet weten over etappe 7: Diamante-Potenza

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

De renners starten vandaag nog in de regio Calabrië vanuit de kustplaats Diamante, maar rijden al na twintig kilometer de regio Basilicata in, waar ze na 35 km koers de heuvels en bergen intrekken van het Lucaanse binnenland.

Lucania is de antieke maar veel gebruikte streeknaam, een verwijzing naar de bewoners uit de pre-Romaanse tijd. Landinwaarts treffen de renners drie klimmen, voordat ze finishen in Potenza, dat ligt op 819 meter hoogte en is Italië’s hoogstgelegen regiohoofdstad.

De burgemeester van de vertrekplaats Ernesto Magorno verwacht een gepeperde etappe die recht zal doen aan de gastronomie van de streek. Spaanse pepertjes, peperoncino, is een geliefd en veelgebruikt product van de streek. “Het symbool van onze grond, we zien de pepertjes als vredesboodschappers”, aldus de burgermeester.

Bij dezelfde presentatie wees de regiopresident Vito Bardi op zijn beurt juist op het natuurschoon van de streek dat de renners beleven bij het passeren van de drie bergjes: “De renners rijden in één etappe door twee nationale natuurparken, over ongerepte toppen langs meren en door wooncentra die openlucht musea blijken, onze smaakmakers.”

Voordat de renners het bergachtige binnenland infietsen rijden ze eerst vanuit Diamante langs de kust noordwaarts. Ze zien dan na tien kilometer de finishplaats van gisteren Scalea terug en na 17 kilometer rijden ze door Praia a Mare. In 2016 heroverde Tom Dumoulin hier de roze leiderstrui met een tweede plaats in de eerste rit op Italiaanse bodem na drie Nederlandse etappes.

Dumoulin was al leider geweest na zijn proloogwinst in Apeldoorn maar na de derde rit van Arnhem naar Nijmegen was het roze voor de Duitser Kittel. De Limburger hield de trui na Praia a Mare nog vier dagen maar moest even later opgeven.

Vandaag nodigen de klimmen in de tweede rithelft uit tot aanvallen. Alleen de tweede klim is van eerste categorie, de Monte Sirino. Drieëntwintig jaar terug won de Colombiaan Chepe Gonzales hier de etappe, waarbij Jeroen Blijlevens uit de leiderstrui werd gereden.

Na de vierde nog niet eerder in de Giro verreden Sellata-pas strijden de renners in Potenza om de etappezege en wellicht de roze trui. Wederom een mooie kans voor Mathieu van der Poel! Vooral omdat de aankomstzone een 350 meter lange, best wel steile muur is.

Profiel van de rit

Profiel van de aankomst

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Meer zoals dit

Dit is het parkoers van de Giro 2023: 3 tijdritten, bergritten met meer dan 5000 hoogtemeters

Gisteravond maakte de RCS, de organisator van de Giro, het parkoers bekend van de...

Organisatie van de Giro maakt parkoers voor Remco Evenepoel met 3 tijdritten

Nog helemaal vast staat het parkoers niet, maar het lijkt erop dat de organisatie...

Cassani over verschil Giro/Tour: ‘Ik ben gezond jaloers op wat de Fransen kunnen’

Maar geen verwijten van Cassani naar de UCI en de ASO. Hij vindt dat...