Giro | Karsten Kroon over Dumoulin: 'Tom leeft op emoties, kan diep zitten maar als hij zich goed voelt ook boven zichzelf uitstijgen'

Tom Dumoulin werd derde in de tijdrit en speelde een grote rol in de door Koen Bouwman gewonnen etappe, maar verder kan de Limburger zijn stempel nog niet echt drukken op het koersverloop.

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Op de Etna en Blockhaus kon hij niet mee met de klassementsrenners en daardoor konden zijn ambities voor de roze trui definitief de ijskast in. Vriend Karsten Kroon becommentarieert hem gedurende de Giro d'Italia. "Het is af en toe een balanceeract voor mij, maar ik kan wel professioneel blijven", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad over zijn vriendschap met Dumoulin.

Kroon snapt dat Dumoulin soms twijfelt. "Vergeet niet dat Dumoulin in het jaar dat hij de Giro won wel goed de Blockhaus op reed. Het is zo lastig om dat los te laten. Tom leeft op emoties, kan diep zitten maar als hij zich goed voelt ook boven zichzelf uitstijgen. Het is zijn valkuil, maar ook zijn grote kracht."

De Limburger sloeg desondanks terug toen hij Bouwman naar de ritzege hielp. "Ik was niet verbaasd, wel aangenaam verrast. Tom heeft zo veel klasse, er ligt zo’n grote motor in die jongen. Ik reed mijn laatste jaren ook in ondersteuning van andere renners. Ik kan moeilijk inschatten of Tom daar geschikt voor is. Het is voor hem een andere rol dan in het verleden. Maar als je hem ziet in die rit die Bouwman wint, daar straalt de koersvreugde vanaf. Dus waarom zou hij niet zo gaan rijden?"

Wat kan Dumoulin volgens Kroon nog de komende week? "Als je kijkt naar de tijdrijders in het deelnemersveld, en Tom zou zich kunnen sparen in die laatste zware week als de klassementsrenners zich de tering rijden, dan maakt hij een goede kans. Laat hij alsjeblieft een rit winnen."