Bij de mannen meerdere (Nederlandse) topsprinters, bij de vrouwen heerst er maar eentje: Lorena Wiebes

Dit zijn haar indrukwekkende cijfers. Als ze ergens start, is de kans dat ze wint bijna 50 procent..

lorena wiebes

Natuurlijk zijn er ook nog steeds, zeker bij de vrouwen, Nederlanders die goed bergop kunnen rijden. Maar meer en meer zijn we een sprintnatie. Op de baan bij de mannen is de overmacht enorm, maar ook in de categorie niet-bodybuilders op een fiets (lees: de weg) doen we het uitstekend.

Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en het als een komeet opkomende talent Olav Kooij strijden bij de mannen mee en met name Jakobsen zou je dit seizoen het predicaat 'beste sprinter ter wereld' kunnen geven. Maar daarover kun je van mening verschillen.

Bij de vrouwen is dat niet mogelijk. Daar is er eentje duidelijk de sterkste: Lorena Wiebes.

De pas 23-jarige Mijdrechtse boekte dit seizoen al acht zeges: de GP Oetingen, de Ronde van Drenthe, Nokere Koerse, de Scheldeprijs, drie etappes in de RideLondon Classique en in de Women's Tour staat de teller voorlopig op 1.

Misschien nog wel indrukwekkender dan het aantal zeges is haar win-ratio. Want Wiebes staat dit seizoen op 20 koersdagen en kon dus in bijna de helft van de wedstrijden die ze startte de handen in de lucht steken aan de meet.

(Als je alleen de wedstrijden die ze finishte - ze heeft DNF's achter haar naam staan in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem - meetelt, is het zelfs precies de helft).

Eigenlijk verloor Wiebes alleen sprints als er 'wat aan de hand was'. Zo werd ze in de Brugge-De Panne Classic geklopt door wereldkampioene Elisa Balsamo, maar miste ze in de sprint een spaak - jaja, wij amateurs keren huiswaarts bij een spaakbreuk, maar Wiebes sprint nog naar een tweede plek..

In de GP EcoStruct werd ze derde, maar toen deed ze een lead-out voor Charlotte Kool, de Nederlandse van DSM die normaal gesproken de lead-out voor Wiebes doet. En dan nog steeds derde worden dus.

De overmacht waarmee Wiebes doorgaans wint is groot. Terwijl de rest van het pak nog amechtig naar de lijn sprint, zit Wiebes al met haar handen omhoog de zege te vieren. Als er een vrouwentour was die even lang was als de mannentour zou dat record van Merckx er sowieso aan gaan...

Update woensdagmiddag

En ze wint weer! Ook de derde etappe van de Women's Tour werd een prooi voor Lorena Wiebes. Ze bleef Alexandra Manly (Australië) en Coryn Labecki (VS) van Jumbo-Visma voor