HomeAchtergrondVoorbeschouwing Baloise Belgium Tour: Jakobsen legt laatste hand aan Tourvorm, Wellens wil...

Voorbeschouwing Baloise Belgium Tour: Jakobsen legt laatste hand aan Tourvorm, Wellens wil winnen!

En daar is de volgende rittenkoers al… Na de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland schiet woensdag de Baloise Belgium Tour uit de startblokken. Welke namen vind je aan de start, hoe zien de etappes eruit en hoe volg je het op tv: hier lees je het!

De Baloise Belgium Tour kent jaarlijks een gelijkaardig verloop. Een tocht door de Vlaamse klassiekerheuvels, een streep door de Waalse Ardennen, een korte tijdrit en twee etappes die op een vlucht of een sprint afstevenen. Hieronder zie je de profielen van alle etappes (in de afbeelding boven zie je waar het zich afspeelt in België).

Etappe 1, woensdag 15 juni: Merelbeke-Maarkedal. Vlaamse heuvels, 165 km.
Etappe 2, donderdag 16 juni: Beveren – Knokke-Heist. Vlak, 175,6 km.
Etappe 3, vrijdag 17 juni: Scherpenheuvel-Zichem – Averbode. Tijdrit 11,8 km.
Etappe 4, zaterdag 18 juni: Durbuy-Durbuy. Ardennen, 172,3 km.
Etappe 5, zondag 18 juni: Gingelom-Beringen. Vlak, 182,1 km.

Favorieten eindzege

Topfavoriet voor deze onderneming is een Belg: Tim Wellens. Hij kan zowel op de Vlaamse als Waalse heuvels uit de voeten en heeft een meer dan behoorlijke tijdrit in de kuiten. Hij kiest uitdrukkelijk voor de Baloise Belgium Tour als voorbereiding op de nakende Tour de France.

Tim Wellens: “Klopt, ik vind dit rondje ideaal om naar Frankrijk te trekken. Thuis (in Monaco, red.) train ik meer dan voldoende in de heuvels en bergen en ik heb niet het idee dat ik de hoge bergtoppen nodig heb om in vorm te geraken. In 2019 deed ik het ook op deze manier en werd ik derde in de eindrangschikking, na Evenepoel en Campenaerts. Wat belangrijker is: ik reed daarna mijn beste Tour ooit, met onder andere 15 dagen in de bollentrui. Ik heb dus geen reden om aan dit Belgisch weekje te twijfelen.”

Dichtste belager zit waarschijnlijk in Wellens’ eigen ploeg. Met Victor Campenaerts krijgt hij de nummer twee van 2019 mee. Het zou wat zijn: twee Belgen die in het Belgische Lotto Soudal team strijden om de Baloise Belgium Tour.

Er zijn nog meer Belgen die een mondje zullen meespreken. Yves Lampaert bijvoorbeeld, die zich met een straffe tijdrit en een uithaal in de Vlaamse Ardennenrit kan opdringen in het klassement. Quinten Hermans is misschien minder verwacht. Wil hij scoren, zal hij het moeten hebben van zijn heuvelkwaliteiten en sprintjes in kleine groep.

Ook Taco Van der Hoorn doet weer mee. Waarom zou hij geen kandidaat zijn in dit vijfdaags rondje? Het gat maken in een ontsnapping en vervolgens aanklampen en maar mondjesmaat tijd verliezen in de resterend dagen? Het zou origineel zijn, maar Van der Hoorn is dan ook niet de eerste de beste.

Nog een laatste naam voor de eindzege: de Brit Connor Swift. Geen absolute hoogvlieger, maar wel een meer dan degelijk renner met knappe eindnoteringen in de Ster van Bessèges (7) en de Algarve (12).

Sprinters

Waar hoogvliegers zijn, zijn ook laagvliegers. Snelheidsduivels met zin voor risico en uitdaging, richting Tour. Fabio Jakobsen bijvoorbeeld, die zondag nog de Elfstedenronde won tegen Ewan en Merlier.

Hij krijgt Jasper Philipsen als concurrent, die de voorbij weken bijzonder stil was op de uitslagenfiches. Af en toe reed hij een wedstrijd, maar hij blonk vooral uit in rust en opbouw. Als hij met een gerust hart naar Kopenhagen wil afreizen, is een klinkende zege tegen de Nederlander mooi meegenomen.

En dan is er nog Arnaud de Lie, de sensatie van de eerste helft van dit koersjaar. Jakobsen en Philpsen in zijn wiel kan houden, staat gelijk aan de status van topfavoriet voor het BK.

TV

De Belgium Tour, dus Sporza is er elke dag bij vanaf 14.45 uur. De etappes zullen elke dag finishen tussen 17.00 uur en 17.30 uur. Met uitzondering van de de tijdrit op vrijdag. Dan staat de binnenkomst van de laatste renner voor 16.45 uur op het programma.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: ‘Hij herinnert zich niets van de val’

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij...

Jose De Cauwer over voorjaar: ‘Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen’

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen!...

Anonieme renner: ‘Ze kwamen Alaphilippe eens tegen toen hij ’s nachts op stap was in de Tour’

In de aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad is het tot een relletje gekomen...

Van Aert wil met ploeg Omloop én Kuurne winnen en noemt favorieten: ‘Met Alaphilippe houd ik ook rekening’

Het Vlaamse openingsweekend staat voor de deur en Wout van Aert zal voor het...

Meer zoals dit

Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: ‘Hij herinnert zich niets van de val’

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij...

Jose De Cauwer over voorjaar: ‘Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen’

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen!...

Anonieme renner: ‘Ze kwamen Alaphilippe eens tegen toen hij ’s nachts op stap was in de Tour’

In de aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad is het tot een relletje gekomen...